Preskočite na glavni sadržaj

Zbirka Marka Mudronje Rebca registrirana kao kulturno dobro RH

Etnogrtafska zbirka Marka Mudronje Rebca u Murteru upisana je u Registar kulturnih dobara - Listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.
url: https://www.facebook.com/Zavičajna-zbirka-Marka-Mudronje-Repca-2028640813836361/
Zavičajna zbirka Marka Mudronje Rebca u Murteru smještena je u „Sokolani", kamenoj prizemnici u kulturno-povijesnoj cjelini Murtera (2-3541), u dijelu zvanom Selo. Za javnost je otvorena u lipnju 2017. godine. Vlasnik zbirke je Općina Murter Kornati, njome upravlja TZO Murter-Kornati, a inicijator valorizacije i zaštite je Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta. Zbirka je prikupljena i darovana Općini Murter-Kornati zahvaljujući entuzijazmu njezinog utemeljitelja Marka Mudronje Rebca (17.12.1935.- 21.1.2017.), svestranog kulturnog amatera.
Životni put vodio ga je iz rodnog otoka do Zagreba pa preko Borja do Teslića u Bosni i Hercegovini gdje je do mirovine radio u drvnoj industriji te osnovao amatersko kazalište u kojem je djelovao kao glumac i redatelj. Povratkom u Murter nastavlja rad postavljajući kazališne predstave, pjevajući i predsjedajući „Župnim pjevačkim zborom“, sakupljajući etnografske i arheološke predmete, dokumente, kopije zemljovida, plakate i fotografije iz kulturne povijesti Murtera, njih petstotinjak.
Zasebni dio ove Zavičajne zbirke je Etnografska zbirka koja kao cjelina dokumentira kulturu stanovanja, način privređivanja, znanja i umijeća stanovnika prve polovice 20. stoljeća i koja se tematski može podijeliti u nekoliko cjelina.
Izložbeni dio ove zbirke osmislili su Jelena Čurić, Markova unuka i Vedranko Balara, dok su knjigu Tragom baštine priredili Markova kćer Anita Mudronja Pletenec i njezin suprug Tomslav Pletenec.
Etnografski predmeti su relativno dobro očuvani, raznovrsni, sažeti su nacrt ondašnjeg života stanovnika, a predstavljaju vrijednost i u tome što je Zbirka jedina takve vrste na cijelome otoku i stoga je od iznimnog značaja za lokalnu zajednicu te zaslužuje upis u Registar kulturnih dobara – Listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske – napisali su u rješenju koje je stiglo iz Ministarstva kulture i medija.
Na osnovi predočene dokumentacije i iznesenih činjenica Stručno povjerenstvo za utvrđivanje svojstva kulturnog dobra na sjednici održanoj 16. stodenoga 2021. godine utvrdilo je da Etnografska zbirka Marka Mudronje Rebca iz Murtera ima svojstvo kulturnoga dobra.
Zbirka je izložena u tri dijela. Prvi dio posvećen je murterskom dramskom amaterizmu, murterskim starim društvima, panorami Murtera i murterskoj uljari. Drugi dio zbirke posvećen je župnom pjevačkom zboru, crkvi Sv. Mihovila i narodnim običajima Murtera. Treći najintimniji posvećen je samom Marku Mudronji Rebcu. Opširnije