Preskočite na glavni sadržaj

Završilo snimanje drugog filma iz serijala o prapovijesnom Vučedolu

Do kraja rujna trebao bi premijerno biti prikazan drugi film dokumentarnog serijala 'Vučedolske tajne' o prapovijesnoj vučedolskoj kulturi koja se snima u Vukovaru, po scenariju poznatog hrvatskog istraživača Vučedola, arheologa Aleksandra Durmana i u režiji Darka Puharića.
vrijeme: 22.09.2021. -
mjesto: Vukovar

Najavljeno je to tijekom prijema kod vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, koji je u srijedu primio Aleskandra Durmana i Darka Puharića čestitavši im na dovršetku drugog filma iz serijala koji nosi ime "Vučedolska jarebica" i posvećen je metalurgiji prapovijesnih Vučedolaca.
 
„Grad Vukovar prepoznao je sjajnu ideju i odlučio velikim dijelom sufinancirati projekt koji-  kroz kvalitetnu prezentacijsku priču utemeljenu na znanstvenim spoznajama - predstavlja dobitnu kombinaciju za promociju kulturne baštine našega područja, ali i za širenje znanja o povijesti ovoga kraja“, kazao je Penava.
 
Arheolog Durman podsjetio je kako se istraživanjima o Vučedolu bavi od 1981.
 
"Zadovoljstvo mi je istaknuti da je puno toga prvoga što se dogodilo u Europi, ostvareno upravo u okvirima vučedolske kulture. Najviša razina indoeuropske civilizacije krenula je upravo s Vučedola“, kazao je Durman koji je zbog zasluga u istraživanu Vučedola prošle godine proglašen i počasnim građaninom Vukovara.
 
Po riječima redatelja Puharića, serijal se snima u visokoj 4 K tehnologiji rezolucije.
 
"Radimo s profesionalnim  glumcima, glumcima s akademije i amaterskim glumcima, a angažirali smo i hollywoodskog glumca Armanda Assantea kao specijalnoga gosta serijala i nastupnoga naratora", izvijestio je.
 
Također je rečeno kako je prvi film serijala „Prapovijesna noć Venere i Marsa“ ostvario izvrsne rezultate na najvećim europskim i svjetskim festivalima.
 
Predviđeno je snimanje ukupno pet filmova serijala "Vučedolske tajne".
 
Izvor: Hina