Preskočite na glavni sadržaj

Otvorena 'Godina Miljenka Smoje'

Splitski advent je u subotu, 7. siječnja, završio otvaranjem 'Godine Miljenka Smoje' povodom stote godišnjice njegova rođenja, a u sklopu koje će se tijekom cijele godine organizirati više od 30 programa posvećenih tom splitskom novinaru, književniku i televizijskom scenaristu.
vrijeme: 07.01.2023. -
mjesto: Split

Koordinatorica događaja Herci Ganza najavila je kako će među više o trideset programa posvećenih Smoji u svibnju u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu biti izvedena dramatizacija  "Borbene ponoćke ", kultne  epizode iz televizijske serije Naše malo misto.
 
Premijera te kultne komedije kako je kazala Ganza, u ožujku će biti izvedena i u zagrebačkom kazalištu Komedija.
 
Na Smojin rođendan, 14. veljače,  u splitskom Fotoklubu upriličiti  će se izložba fotografija posvećena Smoji, a večer uči rođendana  gradski zbor Brodosplit održat će koncert u Hrvatskom domu, dodaje Ganza.
 
U Žrnovici, gdje je njegovo grobno mjesto, 6. veljače biti će otvorena Smojina soba odnosno kantun u kojem će biti njegove stvari.
 
Ganza je rekla kako će u travnju biti promovirana i poštanska marka s likom tog splitskog velikana te je napomenula da će do svibnja na splitskoj Matejuški biti postavljena i Smojina spomen bista.
 
Novinar iz organizacijskog odbora Damir Šarac je na otvaranju 'Godine Miljenka Smoje' rekao kako je taj kroničar Dalmacije unatoč svim preprekama kojima su on i njegovo djelo bili izloženi ostao "nepreskočiva činjenica dalmatinske sadašnjosti".
 
"Smoje u svojim djelima opisuje nas i naš karakter. Njegovi likovi su ljudi koje je sretao lutajući Dalmacijom i pišući reportaže o tomu," naglasio je Šarac.
 
Miljenko Smoje rođen je u Splitu, 14. veljače 1923. godine, a umro je 25. listopada 1995. godine. (Hina)