Preskočite na glavni sadržaj

Završetak prve faze obnove zagrebačke katedrale očekuje se do lipnja 2023.

U prostorima Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen proces obnove kompleksa zagrebačke katedrale i Nadbiskupskog dvora.
vrijeme: 27.10.2022. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.katedrala.hr/
Na konferenciji za medije prof. dr. sc. Domagoj Damjanović, dekan Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, predstavio je prisutne članove projektnog tima zaduženoga za konstrukcijsku obnovu katedrale: prof. dr. sc. Damira Lazarevića, dipl. ing. građ., autora koncepta konstrukcijske obnove; izv. prof. dr. sc. Josipa Atalića, dipl. ing. građ., glavnog projektanta konstrukcijske obnove; prof. dr. sc. Davora Skejića, dipl. ing. građ., projektanta čeličnih skela; Milana Crnogorca, dipl. ing. građ., glavnog revidenta projekta konstrukcijske obnove. Uz djelatnike Građevinskog fakulteta u projektu sudjeluju i tvrtke Toding d.o.o., Studio Arhing d.o.o. te Foretić i sinovi d.o.o.

Prof. Lazarević predstavio je oštećenja na katedrali te dosad učinjene radove. Istaknuo je kako će se katedrala ojačati čeličnom konstrukcijom, no ojačanja će biti izvedena tako da ne narušavaju estetiku katedrale. Govoreći o budućim radnjama prof. Lazarević naglasio je kako se očekuje da će katedrala u budućnosti moći podnijeti potrese jačine do šest stupnjeva prema Richteru bez većih oštećenja i ugrožavanja sigurnosti vjernika i posjetitelja.
Prva faza obnove katedrale, u kojoj će se otkloniti oštećenja na konstrukciji katedrale i postaviti zaštitne, potporne i radne skele, prema riječima revidenta Milana Crnogorca, trebala bi završiti do kraja lipnja iduće godine. Cilj je katedralu, kao hrvatsku identitetsku građevinu, značajno protupotresno ojačati te sačuvati njenu arhitektonsku i kulturnu vrijednost.

Voditelj projekta obnove i sanacije Nadbiskupskoga dvora Boris Blažević, dipl. ing. građ., predstavio je prisutne članove tima koji rade na obnovi dvora: Nikolu Miletića, dipl. ing. građ., projektanta sanacije i ojačanja; prof. dr. sc. Borisa Trogrlića, dipl. ing. građ., glavnog revidenta konstrukcijske obnove; te Nives Maksimović Vasev, višu restauratoricu i voditeljicu restauratorskih radova.
Blažević je istaknuo kako su istražni i restauratorski radovi na dvoru započeli u devetom mjesecu 2020. godine, a polovicom ove godine odobrena je projektna dokumentacija te je započela izvedba radova konstrukcijske obnove. Dosad je izvršeno više od 20% planiranih radova.
Istaknuto je kako je na ovom kompleksnom projektu izrazito važna interdisciplinarna suradnja stručnjaka koja je prisutna u procesu obnove kompleksa zagrebačke katedrale i Nadbiskupskog dvora.

Izvor: Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije