Preskočite na glavni sadržaj

Završetak projekta "Saluti da Tisno"

Udruga Argonauta je kroz 2023. godinu provedbom aktivnosti projekta “Saluti da Tisno” vratila malo sjaja zaboravljenim tišnjanskim draguljima: Vilama, palačama i kućama Tisna... 
vrijeme: 28.12.2023. -

Tisno krije zanimljivu kulturno-povijesnu baštinu, koja još nije dobila zasluženo mjesto pod svjetlima reflektora. Argonauta je kroz 2023. godinu provedbom aktivnosti projekta “Saluti da Tisno” vratila malo sjaja zaboravljenim tišnjanskim draguljima: Vilama, palačama i kućama Tisna. 

Kroz ovaj projekt istakli smo zaboravljenu arhitektonsku baštinu koja se krije u ulicama Tisna. Naime tijekom 18. stoljeća u Tisno su se doselile bogate obitelji iz Italije koje su se s vremenom asimilirale i pomiješale s domaćim stanovništvom te nam ostavile u nasljeđe 11 vila, od kojih su ovim projektom aktualizirane kuća Banchetti i kuća Gelpi, te recentnije građevine palača Katunarić i kuća Matković iz 19. stoljeća te vila Mazzura iz 20. stoljeća.

Sada o ovoj izuzetno vrijednoj baštini možete pročitati više na mrežnoj stranici arheološkog nalazišta Ivinj, na poveznicama:

https://ivinj.com/palaca-katunaric/https://ivinj.com/kuca-gelpi/https://ivinj.com/villa-mazzura/https://ivinj.com/kuca-matkovic/; https://ivinj.com/kuca-banchetti/.

Projektom je također omogućen nastavak promocije baštine: arheološkog lokaliteta Ivinj, Crkve sv. Martina i prirodne vrijednosti peloidnog blata Makirina. Valorizacija je nastavljena kontinuiranim ažuriranjem i obogaćivanjem sadržaja na društvenim mrežama (Facebook i Instagram).
 
Mrežno mjesto https://ivinj.com/ uskoro će postati portal posvećen ukupnoj kulturno-povijesnoj baštini mjesta Tisno. Označavanjem vila, palača i kuća lako dostupnim QR kodovima koji vas vode do zanimljivih informacija, otvorili su novu, inovativnu i jedinstvenu kulturno-povijesnu rutu koja će sigurno upasti u oko lokalcima, posjetiteljima i turistima.