Preskočite na glavni sadržaj

Završena prva cjelovita obnova na zgradi pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra - Petrinja

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sa suradnicima obišla je danas prvo pojedinačno zaštićeno kulturno dobro na kojem su završeni radovi cjelovite obnove nakon potresa te održala sastanke sa županom Sisačko-moslavačke županije Ivanom Celjakom i gradonačelnicom Petrinje Magdalenom Komes i suradnicima.
vrijeme: 30.10.2023. -
mjesto: Petrinja
url: https://min-kulture.gov.hr/
U okviru programa koji zajedno provode Ministarstvo kulture i medija i Grad Petrinja obnavlja se 26 pojedinačno zaštićenih kuća u kulturno-povijesnom središtu Petrinje. Završeni su radovi cjelovite obnove na obiteljskoj kući sagrađenoj oko 1910. godine na adresi Matije Gupca 21, u Petrinji. Cjelovitoj obnovi prethodila su geomehanička i restauratorska istraživanja u sklopu kojih je nađen izvorni oslik iz vremena gradnje zgrade koji je restauriran i prezentiran u sklopu obnove. Zgradi je vraćen izvorni izgled pročelja te restaurirana izvorna ograda koja je povezivala prostor pogona i same upraviteljeve zgrade. Također, provedena je protupotresna obnova, primijenjene su sve potrebne mjere ojačanja temelja zgrade te mjere energetske učinkovitosti, a radovi cjelovite obnove su trajali pet mjeseci.
 
Izrazivši veliko zadovoljstvo završetkom prve cjelovite obnove na pojedinačno zaštićenom kulturnom dobru u Petrinji ministrica Obuljen Koržinek istaknula je kako je Ministarstvo kroz svoje službe, u prvom redu Konzervatorski odjel u Sisku, zatim Hrvatski restauratorski zavod, izravno i u suradnji sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske odmah nakon potresa poduzelo hitne mjere zaštite kako bi se najvrjednija kulturna dobra zaštitila od propadanja, odnosno smanjio utjecaj progresivnih šteta, a sve s ciljem da se identitet Petrinje i najvrjedniji povijesni dio grada zaštiti i pripremi za cjelovitu obnovu.
 
Dodala je kako je za javne zgrade Vlada osigurala sredstva putem Fonda solidarnosti, međutim postojale su poteškoće sa zgradama u samom centru Petrinje, koje su pretežno mješovite namjene te nije bilo moguće povući sredstva iz Fonda. Ministarstvo kulture i medija, uz najveći angažman Konzervatorskog odjela u Sisku izradilo je Program cjelovite obnove kulturno - povijesne cjeline Grada Petrinje. Programom je identificirano 26 zgrada, za koje je Ministarstvo kulture i medija u suradnji s Gradom Petrinjom, preuzelo poslove obnove.
„Sigurna sam da Petrinjci vide da centru grada polako vraćamo identitet i vizualni dojam koji je postojao i prije potresa“, naglasila je ministrica dodavši kako se nada da će centar Petrinje uskoro okupljati, ne samo građane Petrinje, već i sve zainteresirane posjetitelje. U ovoj godini možemo očekivati završetak cjelovite obnove još jedne zgrade, a završetak ostalih zgrada na glavnom trgu i u nekoliko susjednih ulica, očekuje se do kraja 2024. godine, rekla je ministrica.
 
Kako bi se upoznala s tijekom izvođenja radova ministrica je obišla kulturno-povijesnu cjelinu Petrinje, gradilište galerije Krsta Hegedušića, radove na Glazbenom paviljonu u uređenom Šetalištu Josipa Jurja Strossmayera, zgradu katastra i Gradsku vijećnicu, a potom je uslijedio i posjet prvoj hrvatskoj kontejnerskoj knjižnici – privremenom smještaju Gradske knjižnice Petrinja koja će se useliti krajem sljedeće godine u obnovljene prostore bivše Prve osnovne škole.
 
Na sastanku s gradonačelnicom Magdalenom Komes i zamjenikom župana Sisačko – moslavačke županije Mihaelom Jurićem u Gradskoj upravi Petrinje razgovaralo se o napretku obnove građevina sa statusom pojedinačnog kulturnog dobra te o postupcima zaključenja procesa obnove i konzervatorskim postupanjima. Inače, uz centar Petrinje koji se obnavlja nacionalnim sredstvima, na području Sisačko-moslavačke županije Ministarstvo kulture i medija sredstvima Fonda Solidarnosti EU financira obnova 62 kulturna dobra u ukupno ugovorenom iznosu od 111.314.524,46 eura.
  
Nakon obilaska Petrinje ministrica je održala sastanak sa županom Sisačko-moslavačke županije Ivanom Celjakom i suradnicima, a razgovaralo se o projektima obnove javnih zgrada koje se financiraju iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Galerija fotografija