Preskočite na glavni sadržaj

Zatvoren Mjesec hrvatske knjige i izvučeni dobitnici nagrada kviza

Mjesec hrvatske knjige, koji je ove godine bio posvećen književnome prevođenju i naslovljen 'Nek' ti riječ ne bude strana(c)', završio je 15. studenoga u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici izvlačenjem dobitnika nagrada kviza za poticanje čitanja 'Pronađeni u prijevodu'.
vrijeme: 15.11.2023. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.mhk.hr/

"Svečano obilježavamo kraj Mjeseca hrvatske knjige, koji je kroz bogat program bio posvećen prijevodu, odnosno književnim prevoditeljima. Kviz, jedan od središnjih programa, zvao se 'Pronađeni u prijevodu'. Kviz obilježava 25 godina održavanja, a organiziraju ga Knjižnice Grada Zagreba i Hrvatski centar za dječju knjigu", kazala je predsjednica programskoga i organizacijskoga odbora Mjeseca hrvatske knjige i ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Višnja Cej na zatvaranju manifestacije.
 
Dodala je da se na kviz odazvalo 3135 djece iz 42 narodne knjižnice i 191 školske knjižnice iz svih krajeva Hrvatske.
 
Organizatorica kviza Izabela Mauro poručila je da je cilj kviza poticanje čitanja u djece. "Fokus kviza je poticanje čitanja u djece i mladih na zabavan način. Nadamo se da ćemo svako dijete spojiti s još bar jednom knjigom", poručila je.
 
Kvizom su predstavljene tri knjige i tri prevoditelja, "autora iz sjene". Radi se o knjigama "Alexander von Humboldt" autora Volkera Menherta u prijevodu s njemačkoga Lare Hölbling Matković, zatim "Nahoče iz Wammerswalda" autora Stefana Boonena, koju je s nizozemskoga prevela Svetlana Grubić Samaržija, te "Tajni vrt" autorice Frances Hodgson Burnett, koju je s engleskoga preveo Ivan Ott.
 
Mauro je na svečanosti pohvalila tri knjižnice s najviše djece koja su riješila kviz: knjižnicu osnovne škole Mihaela Šiloboda iz Svetog Martina pod Okićem, Dobriše Cesarića iz Osijeka te Dragutina Domjanića u Svetom Ivanu Zelini.
 
Voditeljica Nacionalne strategije za poticanje čitanja i izaslanica ministrice kulture i medija Maja Zrnčić poručila je da je kviz "prilika da djeca i mladi otkriju umjetnost i kulturu", dodavši da je Ministarstvu kulture i medija razvoj mlade publike važan te podsjetila na nacionalni Vladin program "Rođeni za čitanje" namijenjen djeci od šest mjeseci do 7 godina.
 
Glavna ravnateljica NSK Ivanka Stričević poručila je da nas čitanje oplemenjuje kao ljude i osposobljava za život, te je podsjetila na izložbu o Elzi Kučeri, koja je u NSK otvorena u ponedjeljak.
 
Cej je istaknula da se knjižnica trudi ići ukorak s vremenom, zbog čega su KGZ otvorile mogućnost posudbe zvučne e-knjige, među kojima ima i lektirnih naslova, što je "prikladno učenicima ako ne stignu pročitati knjigu", kazala je.
 
Triko cirkus teatar izveo je dijelove iz predstave "Zaboravi na Dulcineu" u režiji Lee Delong tijekom svečanosti zatvaranja.
 
Pokrovitelj manifestacije Mjesec hrvatske knjige je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. (Hina)