Preskočite na glavni sadržaj

ZagrebDox: U Međunarodnoj konkurenciji festivala 19 filmova

U Međunarodnoj konkurenciji ovogodišnjeg ZagrebDoxa, koji će se održati od 14. do 21. travnja u Kaptol Boutique Cinema za Veliki pečat natjecat će se devetnaest filmova, od kojih su mnogi nagrađivani na prestižnim svjetskim festivalima.
vrijeme: 14.04.2024. - 21.04.2024.
mjesto: Zagreb
url: http://zagrebdox.net/
Kao jedan od atraktivnijih naslova izdvaja se film "Četiri kćeri" Kaouther Ben Hanije koji je nakon pobjede na posljednjem Cannesu na nizu festivala osvajao nagrade. 

"Ne treba to čuditi jer je uistinu riječ o jedinstvenom filmskom i postupku i iskustvu intimnog putovanja prepunog nade, pobune, međugeneracijske komunikacije i osjećaja sestrinstva koje dovodi u pitanje same temelje naših društava", kažu s festivala. 

Tu je i film "Šifra 1489" Shoghakat Vardanyan koja je dvije godine dokumentirala sebe i svoje roditelje dok su iščekivali vijesti od sudbini njezina mlađeg brata, mladog glazbenika koji je nestao na prvoj crti brutalnog rata u Gorskom Karabahu.  Na amsterdamskoj IDFA-i proglašen je najboljim i od stručnog žirija i od žirija kritike.

U filmu "Tamo gdje raste trava" Peter Mettler vodi gledatelje na meditativno putovanje u formi audiovizualnog dnevnika, od Appenzellskih Alpa do karantene u Torontu, dok "Sirena" Eilifa Bremera Landsenda prati mladu Sisilie Skagen koja će uskoro postati nova kapetanica ribarskog broda koji je naslijedila od svog oca.

Norveški film "Drugačija divljina" Silje Evensmo Jacobsen prati obitelj koja živi na maloj farmi izoliranim životom u želji da budu divlji i slobodni. 

"Monogamija" Ohada Milsteina vodi na uzbudljivo putovanje u svijet ljubavi i intimnosti unutar ozbiljnih romantičnih veza, dok Mati Diop kao predstavnica novog vala afričke kulture i kulture afričke dijaspore predstavlja film "Blago Kraljevstva Dahomey" s kojim je trijumfirala na nedavno završenom Berlinaleu.

Asmae El Moudir, mlada marokanska redateljica u filmu "Laž nad lažima", nagrađenom u Cannesu, želi saznati tajne iz svoje prošlosti, dok se u filmu "Uronjeni u crno" koredatelj Derik Lynch vraća na selo radi duhovnog iscjeljenja.

Finski dokumentarac "Radovi u tijeku" Markusa Toiva prati glavnog protagonista koji pokušava shvatiti sebe, a redateljica Zara Zerny u filmu "Tvoja jeka" prikazuje skupinu osamdesetogodišnjih Danaca koji govore o izgubljenim ljubavima.

Redateljski dvojac Ivan Ostrochovský i Pavol Pekarčík filmom "Fotofobija" odlaze u ukrajinsko podzemlje koje čuva živote, a Vladimir Loginov u filmu "Dječak" svoju pažnju usmjerava na dječaka koji stoji iza Vladimira Putina dok drži govor.

Film "Daleko od kuće" Simona Lerenga Wilmonta i Alise Kovalenko donosi priču o izdržljivoj djevojci i traženju utjehe u sportu, a "U retrovizoru" je autentična, intimna opservacija rata koja prati više generacija ukrajinskih civila koji moraju napustiti svoje domove.

Debitantski dugometražni film redateljice Alan Zhang,  hvata se u koštac s bezbrojnim izazovima s kojima se suočavaju žene u suvremenoj Kini, a Olga Lucovnicova u svom "Predmetu 817" govori o tajni koja muči naselje Kyštym u Uralu još od Staljinova doba. 

U Međunarodnoj konkurenciji su "Od kiše do kiše" i "Au revoir, mopsi". Prvi, redatelja Andrewa H. Browna i  Mosesa Thuranira, istražuje djetinjstvo uhvaćeno unutar tradicionalne kenijske kulture, a u drugom Brett Allen Smith snima svog novorođenog sina i psa koji glume njega i njegove kućne ljubimce iz djetinjstva.

Izvor. Hina