Preskočite na glavni sadržaj

'Zagrebački kvartovi kulture' od 5. do 7. srpnja u Malešnici

Projekt 'Zagrebački kvartovi kulture' nastavlja svoje proputovanje i uskoro - od 5. do 7. srpnja - seli u Malešnicu! Novi trodnevni program kao i dosad uključuje kazalište za djecu i odrasle, glazbeni program, filmove i suvremeni cirkus.
vrijeme: 05.07.2024. - 07.07.2024.
mjesto: Zagreb
url: https://www.kvartovikulture.hr/

Program u petak, 5. srpnja započinje u 19 sati uz Zagrebački orkestar ZET-a koji će promarširati kroz Malešnicu, a nastavlja se u 19.30 sati uz izvedbu Grand Hotel Cirkus Cabareta cirkuskog kolektiva Cirkulture i Loop Cirkusa te izvođača Matije Vuletića, Aleksandra Đikića, Tatjane Vuletić i Diane Fureš. Program prvog dana završava uz dva domaća filmska klasika od 21 sat: duhoviti kratki film Moj stan velikana hrvatskog filma Zvonimira Berkovića te uz kultni film Tko pjeva zlo ne misli Kreše Golika. Moj stan prvi je filmski uradak Berkovića, redatelja filmskog klasika Rondo i scenarista, po mnogima najboljeg hrvatskog filma, H-8, a na zabavan način govori o obitelji koja početkom 1960-ih seli u vlastiti stan u novoj zgradi. Na prestižnom festivalu u Cannesu osvojio je nagradu žirija za kratkometražni film. Klasik Tko pjeva zlo ne misli jedan je od najgledanijih i najpopularnijih hrvatskih filmova u povijesti, pamti se po briljantnoj glumi Mie Oremović, Relje Bašića i Franje Majetića te funkcionira kao svojevrsni povijesni dokument, jer vjerno opisuje život i običaje u Zagrebu i njegovoj okolici 1930-ih godina.
 
Subota (6. srpnja) donosi program za svakoga: prijepodne (11 sati) predstavu Matovilka u izvedbi skupine Kazališni moljci i produkciji Tvornice lutaka te potom poslijepodne u 18. 30 sati cirkusku predstavu Čarolija šešira Cirkorame i izvedbi Ratka Bokića i Ive Frangeša. Nakon predstave će se održati i radionica cirkuskih vještina za djecu. Uslijedit će koncert benda Silver Lining koji njeguje tradiciju jazza i uličnog sviranja, a večer će završiti u projekcijom novog remek-djela velikog njemačkog redatelja Wima Wendersa, filmom Savršeni dani koja je na rasporedu u 21.15 sat! Spomenuti film dirljiv i poetičan prikaz ljepote svakodnevnog svijeta koji nas okružuje, a među priznanjima izdvajamo nominaciju za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg međunarodnog filma te dvije nagrade na Cannes Film Festivalu.
 
Posljednji dan programa u Malešnici u 19 sati uključuje predstavu-koncert Orkestra Pokoloka u izvedbi Teatra Poco Loco te predstavu Tko je ovdje lud? (21 sat) u režiji i izvedbi Marka Torjanca i Natalije Đorđević. Kroz šest zabavnih psihoterapeutskih seansi, predstava postavlja ozbiljna pitanja o životu preispitujući standarde „normalnog“.
 
Kompletan program u Malešnici je besplatan i održat će se na Trgu hrvatskih pavlina.
 
Zagrebački kvartovi donose bogat program tijekom lipnja, srpnja i rujna u Novi Jelkovec, Svetu Klaru, Malešnicu, potom Siget, Gajevo i Srednjake te Ravnice. Tijekom šest vikenda u sedam će se kvartova održati više od 50 različitih programa uz više od sto izvođača. Koncerti, kazalište za djecu i odrasle, suvremeni cirkus te filmske projekcije na otvorenom privremeno će proputovati kroz zagrebačka naselja te tako njihovim stanovnicima omogućiti neposredan kontakt s kulturnim sadržajem.
 
Zagrebački kvartovi kulture pilot je projekt u organizaciji Centra za kulturno-društveni razvoj Novi prostori kulture, a održava se uz podršku Grada Zagreba. Sve informacije dostupne su na www.kvartovikulture.hr.