Preskočite na glavni sadržaj

Zagrebačka filharmonija u petak svira Mozarta i Mendelssohna

Zagrebačka filharmonija održat će u petak, 13. svibnja, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog koncert u sklopu Plavog ciklusa pod ravnanjem maestra Dawida Runtza uz solističke nastupe sopranistica Olge Pasiecznik i Lidije Horvat Dunjko i tenora Domagoja Dorotića.
vrijeme: 13.05.2022. -
url: http://www.zgf.hr
Publika će imati priliku čuti skladbu Wolfganga Amadeusa Mozarta, Ave verum corpus, KV 618 i Felixa Mendelssohna: 2. simfonija u B-duru, op-52 Lobgesang.
Koncertom će ravnati šef dirigent Zagrebačke filharmonije Dawid Runtz, a kao vokalni solisti na ovom koncertu nastupit će sopranistice Olga Pasiecznik i Lidija Horvat Dunjko te u ulozi tenora Domagoj Dorotić uz pratnju Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić.
Djelo Ave verum corpus Wolfganga Amadeusa Mozarta, skladano 1791., postavka je latinske himne na temelju rimokatoličkog euharistijskog teksta. Djelo je nastalo pola godine prije skladateljeve smrti i osam godina nakon što je Mozart posljednji put dovršio djelo sakralne glazbe. Nježni i spokojni Ave Verum Corpus napisan je za Antona Stolla, prijatelja koji je bio zborovođa u gradu Badenu bei Wienu.
Instrumentalna 2. simfonija u B-duru, op-52 Lobgesang Felixa Mendelssohna već u uvodnim taktovima donosi orkestralne boje i teksture njegovih mnogo poznatijih djela – priziva Talijansku simfoniju te San ljetne noći. Mendelssohn je svojim istančanim osjećajem za tempiranje glazbene napetosti i uzbuđenja i dramaturgiju poruci koju prenosi tekst dao dramsku kvalitetu – skromnu, ali sretnu zahvalu Bogu za dar svjetlosti, odnosno u ovom slučaju dar znanja.
Uoči koncerta, u 19 sati, u predvorju Velike dvorane održat će se predkoncertni razgovor na kojem će ugledni gosti podijeliti s publikom svoj umjetnički doživljaj ovotjednog koncerta Zagrebačke filharmonije.

Izvor: Hina