Preskočite na glavni sadržaj

Zagreb se pridružuje mreži festivala o arhitekturi - Open House Worldwide

Festival Open House Zagreb, zamišljen kao promocija najatraktivnijih zagrebačkih arhitektonskih djela te susret građana s arhitektima, građevinarima, investitorima i vlasnicima objekata, održat će se od 20. do 22. listopada. Građanima Zagreba i turistima uz stručno vodstvo predstavit će se 35 odabranih arhitektonskih objekata
Open House Zagreb dio je svjetske mreže festivala Open House Worldwide.
vrijeme: 03.07.2023. -
mjesto: Zagreb
url: http://openhousezagreb.org/

Open House Zagreb dio je svjetske mreže festivala OPEN HOUSE WORLDWIDE, čiji je koncept osmislila Victoria Thornton1992. godine u Londonu s ciljem poticanja boljeg razumijevanja arhitekture izvan struke. Srž ove ideje leži u izravnom doživljaju samih građevina uz mogućnosti učenja, rasprave i debate sa stručnjacima i građanima. S novim tisućljećem ovaj jedinstveni format javnog angažmana odjeknuo je u gradovima diljem svijeta i danas Festival uključuje 54 grada diljem svijeta na svih šest kontinenata, a ove godine u mrežu festivala OPEN HOUSE WORLDWIDE primljeni su Kopenhagen, Querétaro,Zagreb i Zaragoza. 
 
Festival Open House Zagreb zamišljen je kao promocija najatraktivnijih zagrebačkih arhitektonskih djela te susret građana s arhitektima, građevinarima, investitorima i vlasnicima objekata. Festival potiče razmišljanja o vrijednostima grada i ulozi stanovnika u njegovu stvaranju te ih potiče da se zalažu za dobro osmišljeno, planski sagrađeno okruženje. To uključuje i promišljanje načina na koji se arhitektura bavi ekološkom, socijalnom i gospodarskom održivošću. 
 
Uspostavljen je Savjetodavni odbor, koji čine po jedan predstavnik Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, Udruženja hrvatskih arhitekata, Hrvatskog dizajnerskog društva, Instituta za povijest umjetnosti, Turističke zajednice Zagreba i udruge Zagreb Open House, čija je uloga pomoć u kreiranju izgleda Festivala, imenovanje žirija koji će sudjelovati u kreiranju natječaja te izboru objekata koji će biti prikazani na Festivalu, praćenje rada te promocija Festivala u ustanovama koje predstavljaju. 
 
Članovi Savjetodavnog odbora predložili su članove Ocjenjivačkog suda koji su za prvu sezonu festivala Open House Zagreb odabrali 35 arhitektonskih objekata koji će biti predstavljeni građanima Zagreba i turistima:

Popov toranj, javni i sakralni prostori Gornjeg grada, Stara gradska vijećnica, Klinika za psihijatriju Vrapče, Botanički vrt PMF-a, Hrvatski državni arhiv, palača Zagrebačke burze za robu i vrednote, kompleks klaonice Zagrepčanka, Osnovna škola Augusta Šenoe, Francuski paviljon, stambeno-poslovna zgrada Napretkove zadruge, atelijer Emila Bohutinskog, stambena zgrada Vukovarska 35-35a, stambena zgrada Kemoboje, Drveni neboder, stambeni sklop Laginjina 7-9, Kockica, zgrada Gradske vijećnice, stambeno naselje Dugave, Dom zdravlja Zagreb – Centar, putnički terminal Međunarodne zračne luke Zagreb, poslovna zgrada SEECEL, Lauba – kuća za ljude i umjetnost, odgojno-obrazovni kompleks Središće, Osnovna škola Ksavera Šandora Gjalskog, atelijer Silvija Vujičića, Urania, bazenski kompleks Svetice, trgovačka i najamna stambena zgrada Assicurazioni Generali, atelijer akademika Andrije Mutnjakovića, stambeno-poslovna zgrada Veslačka 15-17a, dječji vrtić Lanište, obiteljska kuća u Maksimiru, hotel Zonar i MET Boutique Hotel, u kojem je i predstavljen festival Open House Zagreb. 
 
Više o ideji iza festivala Open House Zagreb, koji će se održati od 20. do 22. listopada, rekla nam je kreativna ravnateljica Dubravka Vrgoč: „Ova vrsta projekta zasigurno čini naš grad još uzbudljivijim za njegove stanovnike, ali i za one koji ga posjećuju. Upoznati arhitekturu iz one druge perspektive koja nam nije dostupna u svakodnevnom životu otvara mogućnost da na drugi način promišljamo grad, budući da smo imali priliku bolje ga upoznati. Upravo je to i ideja festivala Open House Zagreb, koji će u listopadu predstaviti svoju prvu sezonu, da učini vidljivijima i pristupačnijima neke od objekata što su sagrađeni u različitim povijesnim periodima te predstavljaju različite arhitektonske rukopise, konstruktivne zadaće, ali i različita društvena okruženja doba upisanog u građevine. Nadamo se da će naš Festival privući posjetitelje kako bi upoznali neke objekte kraj kojih svakodnevno prolaze, no u koje nikada nisu ušli, niti su upućeni u uvjete njihova nastajanja, te da će za zanimanjem pratiti priče iz različitih zagrebačkih kvartova.‟
 
Direktorica TZ-a grada Zagreba Martina Bienenfeld izjavila je: „U turističkom smislu ovaj projekt je bitan jer arhitektura ima snažan utjecaj na turizam. Naime, ona pruža turistima vizualni doživljaj, gradi identitet destinacije, pomaže u očuvanju kulturne i povijesne baštine te potiče razvoj turističke infrastrukture. Turističke destinacije često prepoznaju važnost arhitekture i koriste je kao ključni faktor za privlačenje i zadržavanje posjetitelja, stoga mi je drago da će festival Open House Zagreb pružiti priliku posjetiteljima da istraže arhitekturu izbliza, razumiju njezin kontekst, dizajn i povijest, i to više od 30 zagrebačkih javnih i sakralnih prostora, palača, zgrada, atelijera, hotela i ostalih objekata.‟
 
Dekan Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu Bojan Baletić istaknuo je kako je projekt važan jer omogućava da se vide interijeri koje dosad nismo imali prilike vidjeti, i to ne samo Zagrepčanima nego i turistima. „Prilika da su domaćini, vlasnici tih zgrada, objekata, njihovi korisnici spremni otvoriti svoja vrata, mislim da je dragocjena. Zahvalni smo svim tim ljudima što će nas ugostiti u listopadu ove godine.‟
 
Sve informacije o festivalu i programu OHZ-a dostupne su na službenoj mrežnoj stranici http://openhousezagreb.org/.

Program je realiziran uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba, a partneri su i Međunarodna zračna luka Zagreb, OTP banka i HoB.