Preskočite na glavni sadržaj

Zagreb: grad u prolazu

Zagreb: grad u prolazu
Polako nestajanje historicističkih pročelja sa ulica grada Zagreba dodatno je potpomognuto potresom koji je pogodio grad 22.3.2020. Također sama prisutnost i vidljivost uličnih pročelja koja čine snažnu sliku grada umanjena je ograničenim kretanjem zbog pandemije, dok se većina društvenih događaja i interakcije među ljudima preselila u virtualni svijet, on-line.

Kako se sve više selimo u virtualni svijet, a naša okolina u ovom slučaju grad Zagreb sve više i više postaje zapostavljena. Tin Jakopec predlaže edukativno umjetnički program Zagreb: grad u prolazu kroz koji bi se u virtualnom prostoru stvarali 3d modeli stvarnih historicističkih pročelja sa ulica Zagreba.
 
Program ima naglasak na edukaciju kroz live prijenose, dok bi umjetnički sadržaj bio prezentiran kroz detaljne 3d modele historicističkih pročelja u gradu Zagrebu te bi se njima gradio virtualni grad koji bi bio kontrapunkt stvarnome gradu iz kojega polako nestaju vrijedna spomenuta pročelja. Kroz trajanje programa virtualni grad bi se sve više nadopunjavao modelima pročelja te se tako širio. Prilikom modeliranja pročelja čitav proces je praćen na web stranici napravljenoj za ovaj program preko koje se publika može educirati o mogućnostima 3d modeliranja i 3d printanja, ili sudjelovati kao posjetitelj uobičajene izložbe.
 
Na web stranici paralelno se stvara digitalna arhiva svih sadržaja i produciranih pročelja, te se može pristupiti 3d modelu fragmenata digitalnog grada Zagreba u nastajanju.
 
Program podržava Ministarstvo putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.