Preskočite na glavni sadržaj

Zadar: Predavanja o podvodnoj arheološkoj baštini i njezinoj zaštiti

U četvrtak 25. svibnja s početkom u 12 sati, u učionici Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru, održat će se javna predavanja gostujućih stručnjaka podvodnih arheologa iz Poljske i Australije. Osnovni je cilj predavanja senzibilizirati građanstvo o važnosti očuvanja kulturne baštine, prije svega educirati i uključiti lokalnu zajednicu u sustav zaštite podvodne arheološke baštine.
vrijeme: 25.05.2023. -
mjesto: Zadar
url: http://www.icua.hr/

Pawel Litwinienko i Krzysztof Kurzyk održat će predavanje pod nazivom ,,Podvodna arheologija u Nacionalnom pomorskom muzeju u Gdańsku – nedavna istraživanja''.
Uzvratni posjet stručnjaka iz Poljske realizira se na temelju projekta ,,Poljsko – hrvatska razmjena iskustava u okviru UNESCO-ve 2001. Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine'' te Sporazuma o partnerstvu kojeg su MCPA Zadar i Nacionalni pomorski muzej u Gdańsku potpisali u 2022. godini. Projekt sufinancira poljsko Ministarstvo kulture i nacionalne baštine u okviru okviru programa Inspiring culture.

Kao poseban gost MCPA Zadar, dr.sc. Andrew Viduka, pomoćnik ravnatelja za podvodnu kulturnu baštinu u federalnoj vladi Australije, održat će predavanje pod nazivom ,,Javni angažman, arheologija zajednice i upravljanje podvodnom kulturnom baštinom: studija slučaja iz Australije''.
Andrew Viduka (osnivač i ravnatelj GIRT - Gathering Information via Recreational and Technical Scientific Divers) pridružit će MCPA Zadar arheolozima u programu monitoringa zaštićenih arheoloških lokacija.