Preskočite na glavni sadržaj

Za izvanredna postignuća na području zaštite kulturne baštine u 2021. godini dodijeljene 'Nagrade Vicko Andrić'

U Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu svečano su dodijeljene 'Nagrade Vicko Andrić' za izvanredna postignuća na području zaštite kulturne baštine u 2021. godini.
vrijeme: 20.09.2022. -
mjesto: Zagreb
url: https://min-kulture.gov.hr/

U ime nagrađenih zahvalio je dobitnik nagrade za životno djelo, fotograf Živko Bačić koji se više od 40 godina nije odvajao od svoga fotoaparata s kojim je prošao čitavu hrvatsku obalu, otoke i velik dio zaleđa dokumentirajući spomenike kulture  – od krajolika, cjelina i velikih građevinskih kompleksa preko skromnih crkvica i tradicijske arhitekture Dalmacije do najsitnijih detalja brojnih muzejskih i crkvenih zbirki i inventara.
 
Njegove fotografije bile su dio brojnih izložbi baštinske tematike, a njima su također opremljena neka od najvažnijih djela hrvatske povijesti umjetnosti, arheologije i zaštite kulturne baštine općenito. Stoga, prema obrazloženju Povjerenstva za dodjelu „Nagrade Vicko Andrić“, rad Živka Bačića predstavlja veliko obogaćenje ukupnog fundusa kulturne baštine Republike Hrvatske.
 
Godišnju nagradu za izvanredan doprinos u zaštiti kulturne baštine dobila je konzervatorica Zrinka Radunić iz Konzervatorskog odjela u Splitu za vodstvo i nadzor izrade dokumentacije te koordinaciju složenih zahvata istraživanja i konzervatorsko-restauratorskih radova na starom groblju u Omišu kao i  prezentaciju čitavog lokaliteta koji povezuje povijesnu jezgru s novim dijelom grada.
 
Nagradu za doprinos lokalnoj zajednici dobila je Caterina Novoselić iz Habjanovaca za revitalizaciju tradicijske kulturne baštine u Habjanovcima nedaleko Bizovca. Istaknula se aktivnim djelovanjem na području očuvanja i promoviranja tradicijskih znanja i umijeća izrade tekstila i prerade vune, koje kroz radionice tkanja prenosi zainteresiranim pojedincima, čime je dala velik doprinos lokalnoj zajednici na očuvanju i promociji gotovo potpuno zaboravljene vještine tkanja na tkalačkom stanu.
 
Uz čestitke laureatima, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako je ta najviša strukovna nagrada u području kulturne baštine iznimno važna jer prepoznaje i podržava izvrsnost rješavanja sve složenijih konzervatorskih izazova u vremenima u kojima nam razni čimbenici, prirodne katastrofe, klimatske promjene, požari, ratovi i ostale nepogode sve više ukazuju na ranjivost i ugroženost spomenika kulturne baštine, bez obzira je li riječ o pokretnoj, nepokretnoj ili pak o nematerijalnoj kulturnoj baštini.
 
„Naša je obveza i dužnost, ne samo održati tradiciju očuvanja i skrbi o kulturnim dobrima, već i konzervatorsku struku svakodnevno usavršavati novim spoznajama i stručnim znanjima“, rekla je ministrica te dodala kako u Hrvatskoj „s ponosom možemo pokazati mnoštvo primjera koji dokazuju kako se isplati ulaganje u kulturnu baštinu i kako spomenici kulture mogu postati važan element gradskog i regionalnog razvoja“. „U tom procesu, važna karika u lancu je svakako struka koja se usavršava i osuvremenjuje u skladu sa svim suvremenim izazovima“, zaključila je ministrica.
 
Obrazloženja: https://min-kulture.gov.hr/izdvojeno/kulturna-bastina/nagrada-vicko-andric/nagrada-vicko-andric-za-2021/22542