Preskočite na glavni sadržaj

Vukovar '91. / Uzdarje slobodi – identiteti, sjećanja, povijest

Institut društvenih znanosti dr. Ivo Pilar svoju jubilarnu obljetnicu osnutka u mjesecu studenom posvećuje obilježavanju 30. obljetnice Vukovarske bitke. U suradnji s Hrvatskim katoličkim sveučilištem Institut 15. i 16. studenoga 2021. u virtualnom okruženju organizira tradicionalni 24. po redu znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem 'Vukovar '91.' na temu 'Uzdarje slobodi – identiteti, sjećanja, povijest'. 
vrijeme: 15.11.2021. - 16.11.2021.
mjesto: online
url: https://www.pilar.hr/
Kao i svih dosadašnjih godina i na ovom će skupu ugledni znanstvenici iz Hrvatske i inozemstva (Francuska, Mađarska, Japan) iz različitih znanstvenih disciplina: pravo, filozofija, demografija, sociologija, teologija, antropologija, komunikologija, medicina, povijest, geografija, obrambene znanosti predstaviti prilično širok spektar tema povezanih uz Vukovarsku bitku i uz fenomen i paradigmu „Vukovara '91.“ i njegove uloge kako u stvaranju i obrani demokratske, samostalne, suverene i neovisne hrvatske države tako i u formiranju modernog hrvatskog kulturnog i nacionalnog identiteta.
 
Samo neke od zanimljivih tema o kojima će se pričati na 24. znanstvenom skupu biti će: „Vukovar ‘91. iz perspektive generacije Z – tri desetljeća kasnije“ - Renato Matić, „Demografija Vukovara u prijeratnom, ratnom i poslijeratnom kontekstu (1991. – 2021.)“ - Dražen Živić, „Domovinski rat kroz izabrana osobna sjećanja neposrednih sudionika (uz kraću raspravu o putu od kolektivnog do kulturnog sjećanja)“ - Andriana Benčić Kužnar, „Arhitektura sjećanja i sjećanje kroz arhitekturu. Primjer Vukovara“ - Jasna Ćurković Nimac i Matea Vidulić te brojne druge značajno važne teme.
 
U povodu jubilarne obljetnice Instituta u pripremi je i ‘’Pilarov kaleidoskop hrvatskoga društva’’, publikacija o 30 godina Instituta, presjek najvažnijih postignuća Instituta i tema u kojima su ta postignuća ostvarena. Također, Institut povodom obljetnice izdaje i prvo cjelovito kritičko izdanje Pilarove knjige Južnoslavensko pitanje iz 1918. u prijevodu s njemačkoga na hrvatski jezik.