Preskočite na glavni sadržaj

Vodič za srebrne surfere – prvi hrvatski priručnik o internetu i društvenim mrežama za treću životnu dob

Vodič za srebrne surfere – prvi hrvatski priručnik o internetu i društvenim mrežama za treću životnu dob
U sklopu prošlogodišnjih, 5. Dana medijske pismenosti, Agencija za elektroničke medije objavila je 'Vodič za srebrne surfere – prvi hrvatski priručnik o internetu i društvenim mrežama za treću životnu dob', koji se može besplatno preuzeti u digitalnom obliku na portalu medijskapismenost.hr.
Autori priručnika Tomislav Levak, mag. cult., predavač na Odsjeku za kulturu, medije i menadžment Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, i novinarka dr. sc. Nefreteta Zekić Eberhard, u osmišljavanju sadržaja oslanjali su se na svoje iskustvo u radu s umirovljenicima kroz projekte “Novomedijsko doba za treću životnu dob” i “Hodalica kroz lažne vijesti”.
 
U teorijskom dijelu priručnika objasnili su razlike između tradicionalnih i novih medija te ukratko opisali specifičnosti različitih društvenih mreža, a posebnu pažnju posvetili su dezinformacijama i lažnim vijestima te lažnim oglasima na internetu.
 
Priručnik sadrži i mali rječnik novomedijskih pojmova i smjernice za korištenje interneta i društvenih mreža za osobe treće životne dobi, među kojima su i pitanja koja si trebate postaviti kada objavljujete, odnosno pregledavate objave i sadržaje na internetu, savjeti za pronalaženje vjerodostojnih izvora te za prepoznavanje oglašivačkih tehnika u medijima.
 
Tu je i osam vježbi i zadataka koje mogu provoditi njegovatelji u domovima za starije osobe i voditelji radionica u udrugama umirovljenika ili knjižnicama, ali i osobe treće životne dobi same, ili s članovima obitelji. Uz ove vježbe mogu naučiti prepoznati lažne i obmanjujuće internetske oglase, uvjeriti se koliko je lako napraviti deepfake video ili fotografiju, razumjeti kako djeluju trolovi u internetskim raspravama, a kroz kviz provjeriti svoje znanje o medijima i društvenim mrežama.

Preuzmite ‘Vodič za srebrne surfere – priručnik o internetu i društvenim mrežama za treću životnu dob’
 
Izvor: Medijskapismenost.hr