Preskočite na glavni sadržaj

Vivat academia: 15 invencija, 15 izvođača, samo jedan Bach

Novi koncert iz ciklusa Vivat academia održat će se u srijedu, 1. prosinca 2021., na Muzičkoj akademiji, a uključuje petnaest izvođača, koji na nizu instrumenata izvode Bachove invencije: Pavao Mašić, Đuro Tikvica, Mario Penzar, Silvio Richter, Milko Pravdić, Rude Mimica, Lidija Horvat Dunjko, Emanuel Tomljenović, Laura Vadjon, Đorđe Stanetti, Jure Černeha, Diana Grubišić Ćiković, Veronika Ćiković, Sabrina Zelić i Ante Knešaurek.
vrijeme: 01.12.2021. -
url: http://www.muza.unizg.hr/
Ciklus Vivat academia projekt je koji uključuje koncerte studenata i profesora Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu,  a održava se već petu godinu zaredom. Zamišljen je kao istraživački poligon novih ideja pristupa i predstavljanja glazbe.
Ovaj je koncert povezan i iniciran izdavanjem prijevoda knjige Aleksandra E. Majkapara J. S. Bach: Dvoglasne invencije koji predstavlja vrijednu novinu za našu kulturnu, glazbenu i pijanističku javnost. Knjiga nosi brojne informacije, spoznaje, analize koji doprinose boljoj izvedbi, a prijevod potpisuje pijanistica i profesorica na Muzičkoj akademiji Sabrina Zelić koja ujedno sudjeluje i kao izvođačica na koncertu.
Bachove invencije kroz koncert će biti izvedene na klaviru, orguljama, čembalu, u obradi za dva klarineta, dvije harfe, dva pjevača, baroknu violinu i čembalo ili orgulje. Cilj koncerta nije samo njihova integralna izvedba, već i pokazivanje njihove neograničene mnogostranosti i primjene kako tijekom cjelokupnog školovanja, tako i tijekom umjetničkog rada profesionalnih glazbenika. Nesvakidašnja, netipična i neobična predložena integralna izvedba Bachovih Dvoglasnih invencija do sada nije u cijelosti zazvučala pred hrvatskom publikom.

Prijenos uživo na YouTube kanalu Muzičke akademije, od 19 sati!