Preskočite na glavni sadržaj

Virtualna izložba: Zlatan Vehabović, 'Atlas manjeg svijeta'

Virtualna izložba: Zlatan Vehabović, 'Atlas manjeg svijeta'
Nakon tri godine umjetnikova rada, potresa, pandemije i brojnih izazova, Muzej za umjetnost i obrt premijerno predstavlja virtualnu izložbu 'Atlas manjeg svijeta' slikara Zlatana Vehabovića. Riječ je o prvom cjelovitom predstavljanju slikarskih kolaža ovog umjetnika inspiriranih pedmetima iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt na web platofrmi https://atlas-manjeg-svijeta.muo.hr/.
Iz današnje perspektive, davne 2019., prije pandemije, zagrebačkog potresa, rata u Ukrajini, s puno entuzijazma s obje strane, Muzej za umjetnost i obrt i Zlatan Vehabović dogovorili su izložbu Vehabovićevog novog ciklusa slika čija će polazišna točka biti veliki i jedinstveni fundus MUO-a.
No, sudbina ove izložbe pred zagrebačkom publikom je zapečaćena velikim oštećenjima zgrade Muzeja za umjetnost i obrt nakon potresa zbog kojih je MUO zatvoren za javnost. Fundus MUO koji je slikaru bio inspiracija za ciklus Atlas manjeg svijeta je evakuiran i do daljnjega nedostupan javnosti. Stoga je pripremljena virtualna izložba kako bi Vehabovićevi slikarski kolaži u kojima se isprepliće niz predmeta iz raznih zbirki MUO-a tvoreći intrigantne cjeline, muzeološki gledano često nespojive, bile dostupne najširoj javnosti.

Osim samih platna, virtualna izložba nudi fragmente iz tekstova Miroslava Gašparovića, ravnatelja MUO, Marcela Bačića i Zlatana Vehabovića iz njihovog inspirativnog Razgovora u atelijeru te Sandre Križić Roban koji će u cijelosti biti dostupni u publikaciji Atlas manjeg svijeta koja je u tisku.
Široj javnosti posebno će biti zanimljive video projekcije (MUO kao inspiracija, O ciklusu i stvaranju, Moja priča, Umjetniku ispod kože) nastale u slikarevom atelijeru te u oštećenoj zgradi MUO-a. Javnost će na taj način bolje upoznati jednog od najznačajnijih hrvatskih slikara mlađe generacije i profesora na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.
Iz dijela pedagoškog programa predstavljeni su slikarski kolaži inspirirani Vehabovićevim platnima sa kreativnih radionica te online edukacija za izradu fotokolaža.

Iako zatvorene zgrade, MUO živi na platformi muo.hr sa zanimljivim on-line programima te kroz kroz programe MUO u gostima- muo& s izložbama u drugim ustanovama u kulturi diljem Hrvatske.

Sponzori i partneri izložbe: Grad Zagreb, Erste bank, IGEPA


Foto © Damir Žižić