Preskočite na glavni sadržaj

Virtualna izložba o skladatelju Blagoju Bersi

Virtualna izložba o skladatelju Blagoju Bersi
Virtualna izložba o Blagoju Bersi predstavljena je 16. siječnja u Matici hrvatskoj, u organizaciji Odjela za glazbu Matice hrvatske i uz sudjelovanje Srednjoškolskog orkestra Glazbena škola Blagoja Berse, Zagreb i dirigenta Delia Malpere. Autorica izložbe je Nada Bezić, voditeljica knjižnice Hrvatskog glazbenog zavoda.

Blagoje Bersa (1873-1934) bio je jedan od najistaknutijih hrvatskih skladatelja, začetnik moderne u hrvatskoj glazbi i važan profesor Muzičke akademije u Zagrebu. Njegova ostavština se čuva u dvije ustanove, Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (autografi u Zbirci muzikalija i audiomaterijala, a dnevnik, korespondencija i ostala arhivska građa u Zbirci rukopisa i starih knjiga) te u Hrvatskom glazbenom zavodu (autografi u Zbirci arhivske građe).

Zahvaljujući suradnji obiju ustanova ostvaren je HGZ-ov projekt Sabrana djela Blagoja Berse (2008.-2018.). Projekt je s 20 svezaka notnih i knjižnih izdanja intenzivirao zanimanje glazbenika i šire javnosti za glazbu i život Berse. Ova je virtualna izložba nastavak suradnje NSK i HGZ-a te posveta velikom skladatelju čija se 150. godišnjica rođenja obilježava 2023. godine.   


Virtualnu izložbu posvećenu hrvatskom skladatelju Blagoju Bersi (Dubrovnik, 21. XII. 1873 - Zagreb, 1. I. 1934) posjetite na adresi:
http://virtualna.nsk.hr/blagoje-bersa/