Preskočite na glavni sadržaj

Vinkovci: Jedinstvena izložba posvećena kiparu Antunu Babiću

U vinkovačkoj Galeriji fotografije Meraja u subotu je upriličena jedinstvena izložba posvećena akademskom kiparu i grafičaru Antunu Babiću, u povodu prve godišnjice umjetnikove smrti.
vrijeme: 23.03.2024. -
mjesto: Vinkovci
url: https://www.facebook.com/galerijafotografijemeraja/
Na inicijativu vinkovačkog fotografa Dražena Bote i u organizaciji Grupe 1999 Vinkovci, čiji je Antun Babić jedan od osnivača, posjetitelji su zamoljeni da na izložbu donesu neko Babićevo umjetničko djelo iz privatnih zbirki te da ih, nakon što pođu kućama, i ponesu natrag.

“Nas 18 večeras je ovdje donijelo radove Antuna Babića, a izložbu smo najavili kao otvorenu za sve zainteresirane posjetitelje. Večeras se ovdje mogu vidjeti grafički listovi, mape, slike i, naravno, skulpture. Svaki rad nosi svoju priču bilo da je došao kao dar- a poznato je da je Antun Babić nerijetko poklanjao svoje radove - bilo da je došao razmjenom između dva umjetnika ili da je kupljen od autora”, kazao je Dražen Bota.

Antun Babić (Bijeljina, 1931. - Vinkovci, 2023.) izlagati je počeo 1950. godine, a prvu samostalnu izložbu imao je 1959. u Gradskoj knjižnici u Vinkovcima.
Tijekom šest i pol desetljeća umjetničkog stvaranja u skulpturi, grafici, crtežu i medaljarstvu izlagao je na pedesetak samostalnih i oko 280 skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. 
Autor je nekoliko grafičkih mapa, uglavnom u vlastitoj nakladi.
Izveo je nekoliko spomenika i skulptura u javnim i sakralnim prostorima: Dječak i Sunce u Osijeku i Andrijaševcima, Magna Mater u Krapini (1976.), Veliki jahač i Glava u Kikindi (1986.), Uplašena djevojčica - Spomenik djeci stradaloj u Domovinskom ratu u Slavonskom Brodu (2000.) i druge.
Za umjetničko stvaralaštvo primio je više priznanja i nagrada na nacionalnoj i regionalnoj razini, a 1997. odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Izvor: Hina