Preskočite na glavni sadržaj

Vikend s Emmom: U dobrom društvu emancipacija i opuštanje idu skupa

'Vikend s Emmom' sastoji se od dvije kazališne večeri (9. i 10. lipnja, u 20 sati) posvećene propitivanju nezgodnih, ali nepredvidivih životnih situacija usko vezanih uz pojam emancipacije koji je vodilja Kazališne družine EMMA osnovane 2020. godine od strane akademskih glumica Tee Šimić i Martine Mandek.
vrijeme: 09.06.2023. - 10.06.2023.
mjesto: Zagreb
url: https://www.mojmaksimir.com/

Imaginarna Emma reprezentativni je sinonim za uspješnu mladu ženu koja je slobodu u vidu snažne osobnosti kao obrambenog mehanizma pronašla crpeći pouke iz angažiranih kazališnih predstava postavljenih na scenu Centra za kulturu i informacije Maksimir (CKIM).
 
Premda ju nije lako priskrbiti, daleko je teže očuvati imunost emancipacije na kolektivne pritiske. Ipak, imaginarnoj Emmi koja je već tri godine vjerna obožavateljica i zaštitno lice Kazališne družine EMMA nazvane skraćenicom pojma 'emancipacija', traganje za samosviješću i jačanje samopouzdanja pošlo je za rukom. Tako ju danas smatramo reprezentativnim sinonimom za uspješnu mladu ženu koja je slobodu u vidu snažne osobnosti kao obrambenog mehanizma pronašla crpeći pouke iz angažiranih kazališnih predstava postavljenih na scenu Centra za kulturu i informacije Maksimir (CKIM).
 
Ženstveno-šarmantan, ali promišljen i studiozan pristup interpretaciji emancipacije kroz nešto nježnije predstave nego li je to uobičajeno u kazalištu iznjedrio je Vikend s EMMOM – dvije večeri posvećene propitivanju nezgodnih, ali neizbježnih situacija koje ostavljaju ožiljke i mijenjaju pogled na život, ali u konačnici ipak ohrabruju i potiču zdravu racionalizaciju te pravilno vrednovanje vlastite vrijednosti i odnosa s najbližima.
 
Ovog lipnja (9. i 10.) na Emminom su repertoaru dvije predstave: monodrama Bukača te neverbalni duet On i Ona.
 
Monodrama Bukača nastala je prema istoimenoj knjizi Martine Mlinarević, a kombinacija je dinamične i razigrane govorne radnje sa elementima scenskog pokreta i lutkarstva. Bukača bez cenzure govori o turbulentnoj godini Martinina života, koja se uz borbu sa teškom bolešću borila i s mržnjom sredine u kojoj je odrasla. Osim karcinoma dojke i zakržljalog mentaliteta male sredine, gotovo jednako istaknuta je popratna problematika cyberbullyinga. Ovu emotivnu, ali otrežnjujuću predstavu u izvedbi glumice Tee Šimić moguće je pogledati 09. lipnja u 20 sati u prostoru CKIMa.
 
Već sljedećeg dana, 10. lipnja u 20 sati, na repertoaru je zagonetna izvedba predstave On i Ona. Ona je anksiozna slikarica, a On depresivan pisac. Unatoč svojim demonima pokušavaju voditi kreativan i ispunjen život. Uspijevaju li? Što se događa s ljudima koji nose teret kada ostanu sami sa sobom? Što se događa s ljudima koji pronađu nekoga s kime to mogu podijeliti? Moraju li sve dijeliti, baš i ono najružnije? Kada padnu ružičaste naočale i vidimo drugu stranu osobe te odlučimo pokazati svoju, tada se pojavljuju druga pitanja: Jesam li spreman/a na ovo? Tko je to preko puta mene? Možda bi nam bilo lakše da se raziđemo? Kada se odlučujemo rastati, a kada ostati? Nabrojena, ali i mnoga druga pitanja koja sa sobom vuče nepredvidiv parterski odnos svoje će odgovore pronaći u izvedbi Tee Šimić i Ivana Simona.
 
Kao prikladna uvertira u pravi ženski razgovor, Vikend s EMMOM originalna je prilika za slatko proljetno čašćenje, zasluženi predah od svakodnevne strke i panike te bijeg na planet kojim vladate ti i tvoji najbolji prijatelji, sestra, majka i kolegica s posla, ali i dečko/suprug.
 
I ne, ne morate biti Watson, Roberts niti Stone da biste bile emancipirana Emma 21. stoljeća – ona uspješna dama koja propituje, osjeća i zna najbolje!
 
Ulaznice za Vikend s EMMOM moguće je nabaviti u sustavu Entrio po promotivnoj cijeni: https://www.entrio.hr/en/event/vikend-s-emmom-14283