Preskočite na glavni sadržaj

Video rad "T OBJEKT"

Video rad
Kratki film T-OBJEKT autorica Fernande Branco, Monice Giacomin i Ivane Peranić, snimatelja Hrvoja Franjića i montažerke Yue Wang, govori o koreografskom ponovnom vraćanju u isti prostor nakon nešto više od godine dana i to koristeći metodologiju zajedničkog koreografskog stvaralaštva koje su tri umjetnice razvile unutar projekta Misaona tijela. Video rad je objavljen na Youtube stranici umjetničke organizacije KRILA.
Prostor u videu je napušteni tvornički objekt u središtu Rijeke i unutar bivšeg industrijskog kompleksa, a koji više kao takav ne postoji jer je tijekom radova na novoj Gradskoj knjižnici Rijeka srušen, odnosno ostavljena je samo vanjska “ljuštura” unutar koje će biti izgrađena potpuno nova konstrukcija. Zadatak hodanja unatrag u neiskorištenom i napuštenom prostoru još je više povećao njihovu već povišenu izvođačku svijest i bio je u skladu s njihovim metodološkim pristupom misaonih tijela, osluškivanja drugih, onoga što prostor treba, osjećanja različitih slojeva postojanja koje je situacija postupno otkrivala, poput snažne svijesti o unutarnjem i vanjskom prostoru, unutarnjim i vanjskim zvukovima, odnosu pojedinca s drugim/a, te snažan osjećaj prostora u tranziciji.
 
Rezultat je bio video materijal od gotovo sat vremena, snimljen u prosincu 2018. godine, koji su onda autorice i umjetnice u suradnji s montažerkom Yue Wang, odlučile realizirati u kratki film na način da slijedi izvorni tijek koji se pojavio tijekom improvizacije, ali da odaberu momente koji su koreografski, filmski i prostorno najspecifičniji.

Program podržava Ministarstvo kulture i medija putem Javnog poziva za programe digitalne prilagodbe i kreiranje novih kulturnih i edukativnih sadržaja.