Preskočite na glavni sadržaj

VIDEO: Otkrij 'Svetu obitelj' uz redateljicu Vlatku Vorkapić i glumce Anitu Matić Delić, Lunu Pilić i Ivana Čuića

VIDEO: Otkrij 'Svetu obitelj' uz redateljicu Vlatku Vorkapić i glumce Anitu Matić Delić, Lunu Pilić i Ivana Čuića
U nastavku kampanje Hrvatskog audiovizualnog centra 'Otkrij naš novi film' započete prošle godine, pokrenut je serijal kratkih video intervjua kojima se nastoji publici približiti filmske stvaraoce iza i ispred kamere, čiji se radovi ove jeseni i zime prikazuju u hrvatskim kinima. U novom videu, redateljica Vlatka Vorkapić, glumice Anita Matić Delić i Luna Pilić te glumac Ivan Čuić pričaju o filmu 'Sveta obitelj' koji se trenutno prikazuje u kinima diljem zemlje.  
"Sveta obitelj je, najkraće rečeno, jedna napeta obiteljska priča. Radnja je smještena u Slavoniju, 60-ih godina, kada mlada nadničarka Janja dođe, zajedno s drugim nadničarima, na berbu suncokreta. Nakon branja, gazda Marko ju pozove da ostane na njihovom imanju raditi i ubrzo joj ponudi da se uda za njegovog sina. Tu kreće priprema za jednu veliku slavonsku svadbu, ali stvari neće ispasti onako kako je Janja očekivala," opisala je film Sveta obitelj redateljica Vlatka Vorkapić. 
 
Ideja za film, otkriva Vorkapić, krenula je od Slavice Šnur, koja joj je 2008. godine ispričala priču koju je pak njoj ispričala njena majka. Tu su početnu istinitu priču, rekla je redateljica, modificirale kroz niz verzija scenarija. 
 
"Ja sam zapravo prvenstveno htjela ispričati jednu priču koja je meni stvarno zanimljiva i htjela sam snimiti film koji je u nekom drugom vremenu. Mislim da je važno pričati priče iz prošlosti jer nam to može jako puno reći o vremenu u kojem danas živimo," dodaje redateljica. 
 
Svojevrsnu "ulogu" u filmu ima i sama lokacija snimanja, točnije - Slavonija, čiju je ljepotu redateljica uspjela uhvatiti uz pomoć direktora fotografije Filipa Tota.
 
"Snimanje je bilo zahtjevno i izazovno samim time što smo snimali u Slavoniji tijekom ljeta na 35 stupnjeva u šest slojeva kostimografije. Bilo je predivno, zapravo, što smo sve radili na toj lokaciji, što smo bili svi izolirani od svog privatnog života dovoljno daleko. Dok su naše obitelji ljetovale, mi smo ljetovali u Slavonskom brodu s kokošima, kravama, i cijelom tom okolinom," prisjetila se snimanja Anita Matić Delić, koja je utjelovila Anu, suprugu gazde Marka i majku Ive, koji je oženio nadničarku Janju. 
 
Da je snimanje u okolici Slavonskog broda bilo intenzivno, potvrdila je i glumica Luna Pilić, koja nosi ulogu Janje. "Bilo je toliko vruće da nam se onesvijestio i pijevac za vrijeme snimanja svadbe," prisjetila se Pilić, a anegdotu sa seta podijelio je i Ivan Čuić, koji glumi sina gazde Marka, Ivu. 
 
O svojim likovima, filmu te zašto je tema Sveta obitelji važna i u današnjem vremenu, otkrili su redateljica Vlatka Vorkapić i glumci Anita Matić Delić, Luka Pilić i Ivan Čuić u našem novom video intervju! 
 
Sve video intervjue možete pogledati na HAVC-ovom YouTube kanalu
 
Film Sveta obitelj možete pogledati u kinima diljem zemlje!
 
Izvor: HAVC