Preskočite na glavni sadržaj

Verdijevom operom "Nabucco" započeo prvi Opera Zagreb Festival

Izvedbom opere "Nabucco" Giuseppea Verdija Opere zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK), pod ravnanjem Piera Giorgia Morandija i u režiji Giancarla del Monaca, u nedjelju je otvoren prvi Opera Zagreb Festival.
vrijeme: 25.06.2023. - 05.07.2023.
mjesto: Zagreb
url: http://www.hnk.hr

Kao kazalište s dugogodišnjom opernom tradicijom i umjetnicima koji su svoj ugled potvrdili i na stranim opernim pozornicama, HNK je pokrenuo festival kako bi predstavio ponajbolje operne produkcije hrvatskih nacionalnih i europskih kazališta, ali i stekao novu publiku. 
Svoju opernu sezonu, koju 30. lipnja u atriju Galerije Klovićevi dvori zaključuje premijera opere "Stanac" Jakova Gotovca, obogatit će kroz festival najvećim opernim uspješnicama nacionalnih kazališnih kuća i slovenske nacionalne opere SNG Ljubljana.
Program se nastavlja 29. lipnja, gostovanjem HNK Split, koje će izvesti predstavu "Cavalleria Rusticana" P. Mascagnija, pod ravnanjem dirigenta Jure Bučevića i u režiji Jelene Bosančić.
Za 3. srpnja najavljena je "Pikova dama" P. I. Čajkovskog dirigenta Valentina Egela te redatelja Christiana Romanowskog, redateljice Dunje Vejzović i opernog ansambla HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke.
Osječki HNK dolazi 1. srpnja "Ljubavnim napitkom" G. Donizettija, prpošnom operom pamtljivih arija, pod ravnanjem maestra Mladena Tutavca, u režiji Ozrena Prohića. 
Festival 5. srpnja zatvaraju ovogodišnji međunarodni gosti, SNG Opera in balet Ljubljana, predstavom "Faust" Charlesa Gounoda, kojom će ravnati Ayrton Desimpelaere, u režiji Franka Van Laecka.

Festivalska događanja prije i nakon predstava

Popratni festivalski program na dane predstava počinje već u 18,45 sati glazbenim događanjima ispred kazališta gdje će autorski tim upoznati publiku i sve zainteresirane o operi koja se izvodi tu večer.
Druženje sa solistima i autorskim timovima, uz razna iznenađenja, trajat će do početka predstave, a publika koja nije uspjela nabaviti ulaznicu ili samo želi poslušati kako opera zvuči moći će audioprijenosom uživo ispred kazališta uživati u opernim izvedbama, najavljeno je.
U stankama između činova u kazališnom foajeu održavat će se operni kviz uz prigodne darove, a nakon završetka predstava, glazbeni doživljaj nastavlja se u kazališnoj kavani Kavkaz, uz personalizirane operne jelovnike i koktele specifične za svaku izvedbu.
Po riječima, intendantice Ive Hraste Sočo, festival bi trebao poslužiti i kao platforma za bolje povezivanje generički sličnih opernih kuća i umjetnika s potencijalom još boljeg pozicioniranja HNK u Zagrebu kao relevantnoga europskog kazališta.

Izvor: Hina/Cln