Preskočite na glavni sadržaj

Velebna Bachova 'Muka po Ivanu' uoči Uskrsa u 'Zajcu'

I ove će se godine u HNK Ivana pl. Zajca održati tradicionalni uskrsni koncert –  na Veliki petak, 15. travnja, s početkom u 19,30 sati, Riječki će simfonijski orkestar i Riječki operni zbor, pod ravnanjem glavnog gosta dirigenta, maestra Philippa von Steinaeckera, izvesti velebno barokno remek-djelo, veličanstvenu i dramatičnu 'Muku po Ivanu' (Johannespassion, BWV 245) Johanna Sebastiana Bacha.
vrijeme: 14.04.2022. -
mjesto: Rijeka
url: https://hnk-zajc.hr/

Kao solisti će nastupiti Marko Fortunato, Davor Nekjak, Toni Nežić, Darija Auguštan, Franko Klisović i Dejan Maksimilijan Vrbančič.
 
Remek-djelo svjetske glazbene literature praizvedeno je na Veliki petak 1724. godine u crkvi sv. Nikole u Leipzigu. Ovim potresnim glazbenim doživljajem pasije Bach dočarava poniženje i uzvišenje Kristovo kako ga je vidio i zapisao njegov učenik, apostol Ivan. Upotpunjena tekstovima tadašnjih njemačkih pjesnika, intenzivnog duhovnog i dramatičnog sadržaja, srazom okrutnosti s trenucima bolne nježnosti, Bachova „Muku po Ivanu“ anticipira uskrsnuće glazbom prožetom svjetlom i nadom. Jezgra libreta su 18. i 19. poglavlje Evanđelja po Ivanu.
 
Johann Sebastian Bach (1685.-1750.) njemački je skladatelj i orguljaš kojeg se smatra jednim od najvećih skladatelja svih vremena, a čija se djela odlikuju umjetničkom uzvišenošću i iznimnom tehničkom zahtjevnošću.