Preskočite na glavni sadržaj

Večer Boke kotorske u Zagrebu

Večer Boke kotorske u Zagrebu koja će se održati 25. travnja u Hrvatskoj matici iseljenika obuhvatit će: otvaranje izložbe fotografija bokeljske nošnje i odora bokeljske mornarice, promociju knjige “Baštinske teme iz crvene Hrvatske” te promociju dokumentarnog filma Putevima bokeljskih Hrvata.
vrijeme: 25.04.2024. -
url: http://www.matis.hr
Kako bi javnost u Hrvatskoj i Crnoj Gori još bolje upoznali sa svim ljepotama Boke i kulturnom baštinom njezinih naraštaja, pokrenut je projekt Putevima bokeljskih Hrvata. U posljednjih pet godina suradnici projekta - fotografi zabilježili su Bokelje u raznim prigodama. Kroz objektiv su dočarali svu ljepotu bokeljske nošnje i odore bokeljske mornarice. O izložbi
 
Snimljen je i dokumentarni film Putevima bokeljskih Hrvata, koji će prenijeti emociju nekoliko generacija Bokelja koji žive u Hrvatskoj i Crnoj Gori.
 
Izdana je knjiga “Baštinske teme iz crvene Hrvatske” autora dr.sc. Vinicija B. Lupisa, nakladnika Zajednica bokeljskih Hrvata. Ovim izdavačkim pothvatom Lupis nastavlja svoju misiju »vapijućeg u pustinji«, odnosno skupljača rasute baštine, u kojoj uporno upozorava na činjenice vezane uz otkrivanje, istraživanje, ali i čuvanje tema vezanih uz naš nacionalni povijesno-kulturološki okvir izvan državnih teritorija Republike Hrvatske.