Preskočite na glavni sadržaj

Varaždinske barokne večeri od 23. rujna do 9. listopada, partner Republika Irska

Varaždinske barokne večeri održat će se od 23. rujna do 9. listopada, partner će biti Republika Irska, a 52. izdanje festivala donosi 35 koncerata u 15 gradova i mjesta u šest županija, najavljeno je u četvrtak na konferenciji za novinare.
vrijeme: 23.09.2022. - 09.10.2022.
url: http://www.vbv.hr

Ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin, organizatora festivala, Raymond Rojnik naglasio je da su Varaždinske barokne večeri prvi put proširene na šest županija. Dodao je da je ovogodišnji festival vrijedan 2,5 milijuna kuna, a pomažu ga Ministarstvo kulture i medija, Grad Varaždin, Varaždinska županija, mecene, donatori, sponzori i zemlja partner Republika Irska.

"S obzirom na 52 godine kontinuiteta zaista je najstariji i najveći festival barokne glazbe u Europi", rekao je Rojnik.

Festival će otvoriti Irski barokni orkestar, najavio je ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri Davor Bobić. "Tjedan dana kasnije doći će nam i orkestar mladih iz Irske i predstaviti nam kako se njeguje barokna glazba u Irskoj već od prvog razreda srednje škole, a imaju mogućnost svirati autentične instrumente već od malih nogu", rekao je Bobić.

Dodao je da su se ove godine striktno bavili afirmacijom hrvatske glazbe. "Novitet je u programu da će se svaki irski glazbenik, odnosno ansambl, predstaviti s jednom skladbom iz hrvatske glazbene baštine baroka", rekao je ravnatelj VBV-a.

Irska je počašćena što će biti partner Varaždinskih baroknih večeri, istaknuo je veleposlanik Ruaidhri Mark Dowling. "Neki od naših ponajboljih glazbenika, mladih glazbenika, orkestara i glazbenih skupina dat će odličan dojam o irskom glazbenom nasljeđu. To je jedna od stvari koje Irska i Hrvatska dijele, velika ljubav prema glazbi i glazbena tradicija", izjavio je veleposlanik Dowling.

Barokne večeri su brend grada Varaždina i Varaždinske županije, rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec. Izdvojila je koncert mladih, nadarenih studenata četiri muzičke akademije iz Zagreba, Splita, Osijeka i Pule, rekavši da je upravo to pristup koji njeguje Varaždinska županija, poznata po ulaganju u obrazovanje i izvrsnost.

Zahvalivši Irskoj na susretljivosti u pripremi festivala, gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj ovogodišnji program festivala nazvao je kvalitativnim iskorakom.

Uz hrvatske i irske, na Varaždinskim baroknim večerima nastupit će i glazbenici iz Portugala, Turske i Izraela. U popratnom programu u Varaždinu bit će uređen Irish Corner na kojemu će nastupati irski folk ansambli koji će izvoditi irsku tradicionalnu i keltsku glazbu.

Izvor: Hina