Preskočite na glavni sadržaj

Varaždin osvojio prestižnu titulu UNESCO-ovog kreativnog grada glazbe

Grad Varaždin prvi je hrvatski grad koji se može pohvaliti titulom UNESCO-ovog kreativnog grada iz područja glazbe. Glavna ravnateljica UNESCO-a Audrey Azoulay na Svjetski dan gradova, 31. listopada 2023. proglasila je nove gradove koji su se pridružili UNESCO-ovoj Mreži kreativnih gradova među kojima je i grad Varaždin kao kreativni grad glazbe.
vrijeme: 02.11.2023. -
mjesto: Varaždin
url: https://min-kulture.gov.hr/

Ulaskom u Mrežu kreativnih gradova Varaždin je potvrdio svoju spremnost u dijeljenju najboljih praksi  i razmjeni iskustava, razvijanju partnerstva koja promiču kreativnost i kulturne industrije, jačanju sudjelovanja u kulturnom životu i integriranju kulture u gradskim razvojnim planovima u kulturi, a posebno glazbi. Sam proces prijave Varaždina za članstvo u Mreži kreativnih gradova bio je rezultat participativnog procesa koji je uključivao relevantne stručne dionike i partnere te lokalnu zajednicu uz potporu Hrvatskog povjerenstva za UNESCO pri Ministarstvu kulture i medija.
 
Podsjećamo, UNESCO-ova Mreža kreativnih gradova (UNESCO Creative Cities Network – UCCN) osnovana je 2004. godine s ciljem jačanja međunarodne suradnje između gradova širom svijeta koji ulažu u kulturu i kreativnost kao akceleratore različitih aspekata održivog razvoja. 

Mreža pokriva sedam kreativnih područja: obrte i tradicijske umjetnosti, dizajn, film, gastronomiju, književnost, medijske umjetnosti i glazbu. Gradska područja danas su glavno mjesto za razvoj novih strategija, politika i inicijativa čiji je cilj učiniti kulturu i kreativnost pokretačkom snagom održivog razvoja i obnove gradova kroz poticanje rasta i inovacija te promicanje društvene kohezije, dobrobiti građana i međukulturnog dijaloga. Na taj način gradovi odgovaraju na glavne izazove s kojima se suočavaju, kao što su gospodarska kriza, utjecaji na okoliš, demografski rast i društvene napetosti.
 
Samo uključenje grada Varaždina u ovu prestižnu UNESCO-ovu svjetsku Mrežu kreativnih gradova bit će poticaj za daljnje promicanje kreativnosti i inovativnosti u glazbenim umjetnostima, ali i kulturi u širem smislu.

Galerija fotografija