Preskočite na glavni sadržaj

Uz blagoslov obilježen završetak radova na župnoj crkvi svetog Jurja mučenika u Gornjoj Stubici

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na zahvalnom misnom slavlju kojeg je uz župnika Nikolu Jurkovića predvodio zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško povodom blagoslova završetka radova na župnoj crkvi svetog Jurja mučenika.
vrijeme: 20.11.2022. -
mjesto: Gornja Stubica

Gornjostubička crkva stradala je u zagrebačkom potresu, a obnovljena je po najvišim konzervatorskim standardima. Sanirane su pukotine na zidovima, ojačani temelji, unutarnji i vanjski zidovi, kao i toranj te bolje povezani zidovi sa stropovima. Radovi na učvršćenju temelja i brojni zahvati koji su osigurali stabilitet crkve, vrijedni oko 5,1 milijuna kuna u potpunosti su financirani iz Fonda solidarnosti EU putem Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.
 
Ministrica Nina Obuljen Koržinek izrazila je zadovoljstvo što se u Općini Gornja Stubica tri projekta obnove privode kraju, uz obnovljenu župnu crkvu Sv. Jurja mučenika uskoro će biti dovršeni radovi na župnom dvoru te kapeli Sv. Sebastijana i Fabijana u Slanom Potoku. „Posebno veseli što su sami župljani, uz pomoć Zagrebačka nadbiskupija, Krapinsko-zagorske županije i Općine Gornja Stubica pridonijeli cjelovitoj obnovi crkve i tako pokazali koliko je duhovni centar važan zajednici, čemu svjedoči i popunjena crkva na današnjem misnom slavlju i blagoslovu završetka radova“, rekla je ministrica.
 
Podsjetila je i kako se putem Ministarstva kulture i medija provodi više od 280 projekata obnove stradalih objekata u zagrebačkom i petrinjskom potresu u više županija, uz pomoć Fonda solidarnosti Europske unije u ukupnoj vrijednosti više od pet milijardi kuna.
 
Načelnik Općina Gornja Stubica Jasmin Krizmanić zahvalio je Vladi Republike Hrvatske jer se za tako relativno malu sredinu uspjelo naći sredstva za obnovu župne crkve i župnog dvora.
 
Župa sv. Jurja mučenika obnovit će tako uz župnu crkvu Sv. Jurja mučenika i župni dvor u Gornjoj Stubici te kapelu Sv. Sebastijana i Fabijana u Slanom Potoku za koje je osigurala više od 12 milijuna i 300 tisuća kuna iz Fonda solidarnosti EU.
 
Ministarstvo kulture i medija je na području Krapinsko-zagorske županije za obnovu od posljedica tzv. zagrebačkog i petrinjskog potresa, za 32 projekta obnove ugovorilo sredstva iz Fonda solidarnosti u ukupnom iznosu više od 308 milijuna kuna, od čega je 25 projekata obnove sakralne baštine u ukupnom iznosu od 229 milijuna kuna.