Preskočite na glavni sadržaj

Uz 50. obljetnicu Ziggyja Stardusta 'Galaksija Bowie' u Kinoteci

Zagrebačko kino Kinoteka pripremilo je uz 50. obljetnicu Ziggyja Stardusta, jednog od mnogih alter-ega legendarnog Davida Bowiea, program 'Galaksija Bowie', koji 4. listopada otvara dokumentarac 'Moonage Daydream' Bretta Morgena.
vrijeme: 04.10.2022. -
mjesto: Zagreb
url: https://kinokinoteka.hr/

Umjetnik koji je mijenjao način na koji gledamo glazbu, umjetnost, popularnu kulturu i svijet, često je mijenjao lica tijekom karijere - bio je Major Tom, Aladdin Sane, The Thin White Duke, a jedan od slavnijih je Ziggy Stardust, protagonist njegova petog studijskog albuma "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars."
 
Kad je u kostimu tog androginog, biseksualnog izvanzemaljca koji mora spasiti svijet od apokalipse prije pedeset godina stao na pozornicu Bowie je postao globalni fenomen.
 
Mario Kozina, autor programa, rekao je kako je Ziggy dobrim dijelom inspiriran i poviješću filma – pulpom, šundom 50-tih, znanstvenom fantastikom toga vremena, a i sam Bowie se krajem 60-ih i u 70-ima inspirirao filmovima toga vremena, čije je dijelove koristio kao dio svojih nastupa.
 
"Mnogi filmovi koji su nastali nakon što je u kostimu Ziggyja Stardusta pokorio svijet, nastali su pod njegovim utjecajem", dodao je.
 
Kozina je najavio da se prvi od šest tjedana program bavi Bowiejem u kontekstu znanstvene fantastike, a ukupno će biti šest manjih podciklusa o određenim segmentima njegova identiteta inspiriranih nekim njegovim stihovima, albumima, pjesmama.
 
"Galaksija Bowie“ u listopadu i studenom donosi 27 filmova, među kojima su oni u kojima je glumio, kao što su "Čovjek koji je pao na Zemlju" (1976), "Običan žigolo" (1978) i "Sretan Božić, gospodine Lawrence" (1983), oni za koje je skladao glazbu (Ljudi mačke, 1982, Potpuni početnici, 1986) i oni koji koriste njegovu glazbu (Moulin Rouge!, 2001, Panika pod morem, 2006).
 
Prikazat će se i filmovi koje Bowie navodi kao inspiraciju (Kabinet doktora Caligarija, 1920, 2001: Odiseja u svemiru, Paklena naranča), kao i one inspirirane njegovom estetikom (The Rocky Horror Picture Show, 1975, Orlando, 1992), pa čak i oni u kojima nije htio sudjelovati - "Zlatni baršun" (1998) i "Trainspotting" (1996), odredivši im time oblik koji danas imaju.
 
Nakon projekcije otvaranja, filma "Moonage Daydream" koj je u Cannesu dobio odlične kritike i u cijelosti se sastoji od found footagea, slijedi okrugli stol na kojem će o Bowieju kao glazbeniku, izvođaču, glumcu i filmskom skladatelju govoriti Tomislav Brlek i Tatjana Jukić, uz Željka Luketića, a ciklus završava 26. studenog koncertom Žive Vode, koja će izvesti obrade njegovih hitova. (Hina)