Preskočite na glavni sadržaj

Uz 10. obljetnicu 'Dvorišta' se održavaju na deset gornjogradskih lokacija

Kulturno-turistička manifestacija 'Dvorišta' održat će se u svom jubilarnom, desetom izdanju od od 12. do 23. srpnja u gornjogradskim dvorištima, skrivenim gradskim oazama koje za ovu prigodu građanima otvaraju svoja vrata.
vrijeme: 12.07.2024. - 23.07.2024.
mjesto: Zagreb
url: https://www.facebook.com/dvorista.in/

S porukom "10 dvorišta za 10 godina" uz desetu obljetnicu ove godine programi će se prirediti u deset dvorišta, među kojima su i četiri nova.
 
U ime organizatora, Vedran Galić iz G.A.D. produkcije najavio je da će se prirediti čak 80 glazbenih programa uživo. "Proteklih deset godina imali smo čak 600 glazbenih događanja što je broj kojim se rijetko koja manifestacija može pohvaliti", rekao je Galić u srijedu na konferenciji za novinare u atriju Gimnazije Tituša Brezovačkog, jednoj od lokacija.
 
Po riječima Slavice Olujić Klapčić iz Katapult promocije, posjetitelje ponovno očekuju prekrasni ambijenti, a prilika je to i za upoznavanje povijesti Gornjeg grada i zavirivanje iza gornjogradskih fasada.
 
Direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld otkrila je nove lokacije - Kuća karikature Oto Reisenger u Radićevoj, Palača Oršić - Učenički dom Marije Jambrišak u Opatičkoj, dvorište Gimnazije Tituša Brezovačkog s ulazom s Jezuitskog trga i dvorište Palače Magdalenić-Drašković-Jelačić u Demetrovoj.
 
"Oko 40 posto svih putovanja na koja se odlučuju Europljani povezano je s kulturom, tim više Turistička zajednica ima mandat podržavati ovakve projekte", istaknula je.
 
Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec rekla je kako su "Dvorišta" komplementarna gradskim strateškim ciljevima na području kulture i turizma jer i sami nastoje da kultura bude svima dostupna i da u nove prostore privuku novu publiku.
 
Muzej grada Zagreba otvara četiri svoja dvorišta, uz središnji u Opatičkoj i Arheološki vrt MGZ-a tu su dvorišta Zvjezdarnice uz Popov toranj. Programi će biti i na lokacijama Hrvatskog instituta za povijest, s dva prostora (u Opatičkoj 10 te ulazom s Radićeve ulice).
 
Osim što su "Dvorišta" postala omiljena svima koji provode srpanj u Zagrebu, ona su i sinonim za probrane glazbenike, među kojima su dosad bili Zdenka Kovačiček. Ansambl Antiphonus, Matija Cvek, Zsa Zsa, Antonela Đinđić, Lu Jakelić i drugi.
 
Ove se godine očekuju nastupi mladih glazbenika, a dnevni programi za ovogodišnje izdanje objavljivat će se nekoliko dana unaprijed na društvenim mrežama. Manifestacija će biti otvorena svakodnevno od 18 do 24 sata, uz besplatan ulaz. (Hina)