Preskočite na glavni sadržaj

'Uvod u permakulturu', predavanje i radionice na Silbi

Silba Off Season, umjetničko-ekološka platforma umjetničke organizacije SEA Silba Environment Art, najavljuje predavanje i radionice 'Uvod u permakulturu', koje organizira u suradnji sa udrugom Permakultura Dalmacija 23. i 24. travnja 2022. godine.
vrijeme: 23.04.2022. - 24.04.2022.
mjesto: Silba
url: https://www.silba-environment-art.hr/

23. - 24.4.2022. UVOD U PERMAKULTURU, predavanje i radionice
 
Subota, 23.4.
 
11 h MO Silba: Predavanje Uvod u permakulturu - Antonija Mihaljević i Zoran Vukšić
Osnove permakulture i permakulturnog dizajna
Trajanje: 60 minuta
Sudionici će se upoznati sa pojmom, značenjem i primjenom permakulture. Kako oblikovati životnu okolinu primjenom permakulture (što je permakultura i kako se prema načelu permakulturnog dizajna planira razvoj sustavnih i cjelovitih rješenja u neposrednom okolišu)
 
15 h Radionica: Uspostava i održavanje vrta u sušnim uvjetima - Antonija Mihaljević 
Trajanje: +240 min
Približiti zainteresiranima tehnike rada u vrtu/polje koje isključuju oranje i druge intenzivne oblike rada na zemlji te uvode jednostavne tehnike rada u skladu s prirodom pravilnim korištenjem organskog materijala, slaganjem slojeva u gredicama te odabirom lokacija za postavljanje i orjentaciju vrta sa ciljem prilagodbe sušnim uvjetima i smanjenje potrebe za zaljevanjem.
 
Nedjelja, 24.4.
 
11 h Radionica: Analiza stanja vode na terenu i uspostava sustava upravljanja vodom i navodnjavanja - Zoran Vukšić
Trajanje: +240 min
Obilaskom prirodnog lokaliteta polaznici će se upoznati sa osnovama razumijevanja karaktera krajolika što uključuje analize klimatskih značajki, nagibe terena, potencijale iskoristivosti postojećih elementata sa naglaskom na mogućnosti prikupljanja, skladištenja i korištenja vode. U sklopu radionice moguće je i izraditi osnovnu kartu određene lokacije. U sklopu radionice pristupiti će se izradi sustava navodnjavanja vrta.
 
~
Udruga Permakultura Dalmacija kao inicijativa djeluje već više od deset godina i promovira permakulturni pristup analizi i rješavanju različitih životnih, društvenih i ekoloških problema. Udruga je osnovana prije sedam godina u Splitu, a djeluje i okuplja članove i partnere sa područja Dalmacije. Članovi udruge su stručnjaci i entuzijasti različitih profila koje povezuje želja za zajedničkim djelovanjem u promoviranju ideja i tehnika koje promoviramo i podučavamo.
U temelju našeg djelovanja je permakulturna etika koja se zasniva na tri postulata: brizi za zemlju, brizi za čovjeka i pravednoj raspodjelu dobara. Ono što nas povezuje je svijest da smo dio složenog ekosustava na kojeg svojim djelovanjem možemo pozitivno utjecati.
 
Permakultura je praktičan dizajn održivih sustava i globalni društveni pokret za stvaranje lokaliziranih i otpornih zajednica. Permakultura je nova, održiva kultura!
Permakulturni dizajn integrira tradicijska i suvremena znanja i vještine te oblikuje životni prostor oponašajući prirodne procese. Dizajnirati možemo gotovo bilo što: svoju ili tuđu kuću, stan, imanje, organizaciju, kvart, pa čak i posao.
Cilj permakulturnog dizajniranja je osmišljavanje učinkovitijih sustava koji štede energiju, vrijeme, novce i živce kao i kreativnu primjenu tehnika koje uz lako dostupne resurse grade tlo, bolja rješenja za stanovanje i bolje odnose u zajednici, povećavaju urod i obogaćuju okoliš.
 
Predavanje i radionice dio su projekta SOS Silba Off Season, koji provodi SEA Silba Environment Art u suradnji sa udrugom Permakultura Dalmacija. Projekt financijski podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zadar - UO za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša te Županija zadarska. Umjetničku organizaciju SEA financijski podržava Zaklada Kultura nova.