Preskočite na glavni sadržaj

Uskoro završetak konstrukcijske obnove samostanskog kompleksa Družbe Isusove u Palmotićevoj

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek obišli su jutros sa suradnicima gradilište kompleksa Bazilike Presvetog Srca Isusova sa samostanom reda Družbe Isusove u Palmotićevoj ulici, koje se obnavlja putem Ministarstva kulture i medija.
vrijeme: 10.04.2024. -
url: https://min-kulture.gov.hr/
Zahtjevne radove obnove, predsjedniku Vlade i ministrici predstavili su pater Damir Kočiš i arhitekt Nenad Bach. Istaknuli su kako se predviđa skori završetak konstrukcijske obnove krajem kolovoza  2024. Naglasili su da je u okviru sredstava Fonda solidarnosti Europske unije za izradu projektne dokumentacije i provedba mjera zaštite bio ugovoren iznos od 16.475.048,11 eura, no bilo je potrebno s 507.423,70 eura iz Državnog proračuna financirati dio usko specijaliziranih završnih radova kao što je restauriranje pročelja što nije bilo prihvatljivo iz FSEU, a bilo ih je nužno izvesti tijekom konstrukcijske obnove, s obzirom na postavljene radne skele za njihovo izvođenje.
 
Predsjednik Vlade Andrej Plenković podsjetio je kako su na području zagrebačkog i petrinjskog potresa oštećene brojne sakralne i druge zgrade u vlasništvu vjerskih zajednica, koje se obnavljaju sredstvima  Fonda solidarnosti i nacionalnim sredstvima. 

Za ukupno 137 zgrada i kompleksa osigurano je do sad oko 400 milijuna eura. Veći dio projekata je završen, a radovi konstrukcijske obnove još su uvijek u tijeku na 65 zgrada, jer je riječ o kompleksnim zgradama i sklopovima zgrada na kojim je nastala značajna šteta na konstrukciji. Zbog složenosti i opsega oštećenja, ali i vrijednih spomeničkih elemenata, obnova je zahtjevna i dugotrajna kao što je to uz kompleks crkve Srca Isusova sa samostanom reda Družbe Isusove u Palmotićevoj, prije svega katedrala Uznesenja Marijina u Zagrebu, zatim crkva sv. Franje Asiškog s franjevačkim samostanom na Kaptolu, crkva sv. Katarine Aleksandrijske u Zagrebu, crkva Uznesenja Blažene Djevice i samostan u Remetama i Crkva Svetog Preobraženja u Zagrebu, a posebno katedrala sv. Križa u Sisku i crkva sv. Marije Magdalene u Selima kod Siska, crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u Gori kod Petrinje, crkva Presvetog Trojstva s franjevačkim samostanom u Karlovcu i crkva Uznesenja u Tuhelju.

Samo na užem području Grada Zagreba, Vlada putem Ministarstva kulture i medija obnavlja 39 sakralnih zgrada i zgrada vjerskih zajednica u ukupno ugovorenom iznosu 199.921.186,01 eura.
 
Podsjećamo da se putem Ministarstva kulture i medija u Zagrebu, Sisačko-moslavačkoj i šest susjednih županija obnavlja ukupno više od 400 zgrada uključujući ustanove u kulturi, zgrade državne imovine, sve kulturne ustanove i urede Grada Zagreba kao i zgrade HAZU-a.

Galerija fotografija