Preskočite na glavni sadržaj

Usamljenost i socijalna izolacija središnja tema 19. Festivala prvih

Usamljenost i socijalna izolacija središnja tema 19. Festivala prvih
U Centru KNAP će se od 4. do 9. listopada održati 19. Festival prvih. Organizatori festivala, Studio Artless, su za središnju temu odabrali usamljenost i socijalnu izolaciju propitujući time neugodan osjećaj odvojenosti od drugih, gubitak socijalnog kontakta i isključivanja iz mreža, koje također potiče osjećaj izolacije i nepripadanja zajednici.
vrijeme: 04.10.2021. - 09.10.2021.
mjesto: Zagreb
url: http://www.studio-artless.hr

Ovi fenomeni polazne su točke kulturnog i umjetničkog istraživanja ali i uvid u stanje umjetnika u doba pandemije. 
 
Na otvorenju festivala predstavit će se 13 umjetnika s radovima pristiglim na festivalski natječaj i to u različitim umjetničkim formama kao što su višemedijska instalacija, video, kolaž, skulptura, zbirka poezije s ilustracijama i dr. Otvorenje izložbe održat će se 4. listopada 2021. u 19:00 sati u Galeriji Događanja, a posjetitelji će radove moći pogledati tijekom trajanja festivala.
 
U izvedbenom dijelu moći ćemo vidjeti predstavu suvremenog cirkuskog kolektiva Tricycle Trauma «Iskrenje – duo drama za čovjeka i trapez» nakon kojeg će uslijediti razgovor s umjetnicom Ivanom Pedljo, te performanse Tee Teodorović «Postojanje/Existing» i  Pina Ivančića «a smo mutavi...».
 
Interes publike sigurno će probuditi program Slušaonica: predstavljanje glazbenog albuma skupine Willow Avenue (Marija Butirić, Ante Perković, Jakša Perković) «Come what may» iz 2021. godine te izvedba «Anarhomonarh» Stanislava Habjana.
 
Na festivalu će se predstaviti Udruga kako si?, čiji će članovi prikazati simulaciju prvog susreta savjetovanja, uz prethodno uvodno izlaganje magistre psihologije Ines Begčević. Odgovore na pitanja usamljenosti i izolacije dat će i pisac Edo Popović u razgovoru pod nazivim «Umjetnik u izolaciji».
 
Kroz šest dana festivala predstavit će se i radovi polaznika on line projekta «Artlessov umjetnički generator» održanog u proljeće 2021., a građani će se moći prijaviti i na dvije radionice – radionicu žongliranja za djecu od 5. do 8. razreda te radionicu osnaživanja u nošenju s usamljenosti i socijalnom izolacijom u Covid vremenima.
 
Za vrijeme trajanja 19. Festivala prvih provodit će se sve epidemiološke mjere u skladu s odlukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kako bi se publici osigurao što ugodniji boravak.
 
Ulaz na sva događanja je slobodan, a za radionice se prethodno potrebno predbilježiti na email: festivalprvih@gmail.com.