Preskočite na glavni sadržaj

Uručene UNESCO-ove povelje za multinacionalnu nominaciju 'Tradicija uzgoja lipicanaca'

UNESCO-ove povelje za multinacionalnu nominaciju „Tradicije uzgoja konja lipicanaca“, upisane na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, nositeljima nominacije u đakovačkoj ergeli uručila je ministrica kulture i medije Nina Obuljen Koržinek, u nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, ministrice poljoprivrede Marije Vučković i gradonačelnika  Đakova Marina Mandarića.
vrijeme: 12.01.2024. -
mjesto: Đakovo
url: https://min-kulture.gov.hr/


Prigodom uručenja UNESCO-ovih povelja, pedsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković čestitao je svima koji su pridonijeli da se ta važna aktivnost i tradicija upišu na popis svjetske  kulturne nematerijalne baštine te dodao kako taj sjajan uspjeh, osim velikog ponosa, predstavlja i obvezu da njegujemo prekrasne običaje i tradiciju uzgoja posebne pasmine konja. „Oni za nas predstavljaju dio kulturnog i društvenog života“, istaknuo je predsjednik Vlade te zaključio kako Državna ergela Đakovo predstavlja dodatni doprinos bogatstvu onoga što Đakovo kao srce Slavonije nudi. Izrazio je zadovoljstvo što smo kao država i Vlada pomogli da se ta vrijedna tradicija upiše u UNESCO-ovu nematerijalnu baštinu te dodao da će Vlada nastaviti financijski podupirati ergele, kao i njihove projekte i ulaganja vezana za uzgoj i infrastrukturu.
Zahvalivši svima koji pridonose očuvanju te stoljetne hrvatske tradicije, ministrica Nina Obuljen Koržinek istaknula je važnost nematerijalne kulturne baštine za naš nacionalni identitet ali i njenu specifičnost. Naime,  nematerijalnu baštinu ne mogu čuvati samo konzervatori, restauratori i muzealci već upravo „baštinici“,  pojedinci, skupine i zajednice koji je prenose na buduće generacije.  Dodala je i kako Ministarstvo ulaže u promociju i vidljivost takvih inicijativa kako bi se i na međunarodnoj razini prepoznalo ono što su generacije naših predaka uspjeli očuvati.  Posebno je istaknula obvezu nastavljanja razvijanja, njegovanja i ulaganja te prenošenja znanja, vještina i tradicije, kao i ljubavi za tu vrijednu baštinu na mlađe generacije. Ministrica je podsjetila kako Hrvatska ima najveći broj kulturnih dobara upisanih na popis nematerijalne baštine te dodala kako smo prva europska država koja je nematerijalnu baštinu unijela u Zakon o zaštiti i očuvanja kulturnih dobara još krajem 1990. godine.
 
Povelje su uručene ravnatelju Državne ergele Đakovo i Lipik Nikoli Grizelju te upravitelju Državne ergele Lipik Damiru Jakšiću, predstavnici Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek profesorici Mirjani Baban, predsjedniku Konjogojske udruge “Čepin” Dariju Dorušaku, tajnici Konjogojske udruge “Slavonija” Klari Šćuka, predsjedniku Konjogojske udruge “Koška” Dariju Vrbaniću, i dopredsjednici Konjogojske udruge “Široko Polje”  Đurđici Medovki.   
 
Okupljenima se pozdravnim riječima obratio i gradonačelnik  Đakova Marin Mandarić, a na dodjeli povelja su prisustvovali i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.
 
Podsjećamo, „Tradicije uzgoja konja lipicanaca“ upisane su kao dio multinacionalne nominacije na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva krajem 2022. godine,  a uz Hrvatsku su uključene i Austrija, Bosna i Hercegovina, Italija, Mađarska, Rumunjska, Slovačka i Slovenija. Međunarodni upis „Tradicija uzgoja lipicanaca“ potaknut je aktivnostima na očuvanju ove baštine u više zemalja Europe. U sklopu tih nastojanja, na prijedlog Državne ergele Đakovo i Lipik „Tradicije uzgoja lipicanaca u Slavoniji, Baranji i Srijemu“ upisane su još 2017. godine u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao nematerijalno kulturno dobro. UNESCO je donošenjem Konvencije za zaštitu nematerijalne kulturne baštine 2003. godine htio potaknuti brojne zajednice diljem svijeta na očuvanje tradicijskih vrijednosti, vještina i znanja koja svjedoče o ljudskoj kreativnosti i raznolikosti. Do danas je popisano 730 nematerijalnih kulturnih dobara iz 145 zemalja u svijetu, a „Tradicije uzgoja lipicanaca“ je čak 22. nematerijalno dobro iz Hrvatske. U Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske trenutno su 222 nematerijalna kulturna dobra. Proglašenjem uzgojnih tradicija lipicanaca nematerijalnim kulturnim dobrom, one se prepoznaju kao važan dio kulturne baštine Hrvatske, naročito njezinog istočnog dijela. Rad na očuvanju tradicije kroz financiranje manifestacija i različitih drugih aktivnosti pomažu lokalna i regionalna samouprava te državna tijela. Na pripremi nominacijskog obrasca za upis na UNESCO-ov popis sudjelovali su predstavnici Državne ergele Đakovo i Lipik, konjogojske udruge koje uzgajaju lipicance (Konjogojska udruga Čepin, Slavonija, Koška i Široko Polje), zatim Fakultet agrobiotehničkih znanosti i Ministarstvo poljoprivrede te kao koordinator Odjel za etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture i medija, Konzervatorski odjel u Požegi, Konzervatorski odjel u Osijeku, Služba za UNESCO i Povjerenstvo za UNESCO.

Galerija fotografija