Preskočite na glavni sadržaj

Uručene povelje UNESCO-a povodom upisa 'Umijeća sokolarenja' na Reprezentativan popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva

U karlovačkom Starom gradu Dubovcu u utorak su hrvatskim udrugama koje njeguju tradicionalno sokolarstvo dodijeljene povelje UNESCO-a povodom upisa 'Umijeća sokolarenja' na Reprezentativan popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.
vrijeme: 15.11.2022. -
mjesto: Karlovac
url: https://min-kulture.gov.hr/
Uz čestitke na vrijednoj povelji, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izrazila je ponos što se Hrvatska upisom umijeća sokolarenja, sada s ukupno osamnaest nematerijalnih kulturnih dobara na UNESCO-ovom popisu nematerijalne kulturne baštine, svrstala među države s najvećim brojem kulturnih dobara na tom prestižnom svjetskom popisu.
 
„Hrvatska je posebno ponosna na jednu od najvrjednijih tradicija naše bogate nematerijalne kulturne baštine - tradiciju sokolarstva u Hrvatskoj", istaknula je ministrica te dodala kako iznimno cijenimo aktivnosti sokolara i sokolarskih klubova jer među ostalim imaju neposredan utjecaj na očuvanje prirodnih areala u izvornom stanju kao i smanjenje štetnih utjecaja kao što su degradacija i uništenje prirodnog staništa. Zbog toga Ministarstvo kulture i medija redovito podržava projekte i programe usmjerene na očuvanje sokolarstva te izradu dokumentacije i promociju sokolarstva, a sudjeluje i u međusektorskoj suradnji s ciljem očuvanja tradicije sokolarstva u Hrvatskoj“. Ministrica je sokolarima zahvalila na velikom entuzijazmu u prenošenju ove vještine na mlađe generacije s kojima zajedno razvijaju etičnost u lovu i uzgoju te pridonose očuvanju različitih vrsta sokola.
 
Okupljenima su se obratili županica Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin, karlovački gradonačelnik Damir Mandić,  predsjednik Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, akademik Zvonko Kusić.
 
Povelje su dodijeljene udruzi Sokolarstvo Petrinja, udruzi "Sokolarski centar" iz Šibenika, Lovno sokolarskoj udruzi "Sveti Bavon" iz Slavonskog Broda, Hrvatskom sokolarskom klubu iz Karlovca, Hrvatskom sokolarskom savezu iz Zagreba te Gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji.
 
Podsjetimo, multinacionalna nominacija umijeća sokolarenja u koju su uključene Austrija, Belgija, Češka, Francuska, Hrvatska, Irska, Italija, Katar, Kazahstan, Kirgistan, Mađarska, Maroko, Mongolija, Nizozemska, Njemačka, Pakistan, Poljska, Portugal, Republika Koreja, Saudijska Arabija, Sirijska Arapska Republika, Slovačka, Španjolska, Ujedinjeni Arapski Emirati, uvrštena je na Reprezentativan popis nematerijalne baštine čovječanstva na sjednici UNESCO-ovog odbora za nematerijalnu baštinu u prosincu 2021. godine.
 
Vezana vijest:
Umijeće sokolarenja upisano na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva (MKM, 14.12.2021.)