Preskočite na glavni sadržaj

Uručene povelje UNESCO-a nositeljima kulturnog dobra umijeća suhozidne gradnje

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, program Suhozidni susreti i 6. prvenstvo Hrvatske u gradnji suhozida održani su u području Solane u Pagu, s ciljem promocije umijeća suhozidne gradnje kao nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske.
vrijeme: 06.05.2023. -
mjesto: Pag
url: https://min-kulture.gov.hr/
Tom prigodom ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Korižinek uručila je povelje UNESCO-a nositeljima kulturnog dobra umijeća suhozidne gradnje nakon proglašenja pobjednika natjecanja u organizaciji udruge Dragodid i Turističke zajednice Grada Paga s domaćinima Gradom Pagom i Solanom Pag.

Organizatori su u sklopu „Suhozidnih susreta“ priredili izlaganja, obilaske, vođene ture i okrugli stol na temu „Prilike i izazovi za paške poljoprivrednike i stočare„. Na lokaciji Solane Pag održano je  Prvenstvo u gradnji suhozida u kojem je jedanaest natjecateljskih ekipa u ograničenom vremenskom razdoblju izgradilo polukružnu građevinu u suhozidu, koja će tamo ostati kao uspomena na ovogodišnje natjecanje.
U svom obraćanju, ministrica Obuljen Koržinek, izrazila je posebno zadovoljstvo što smo svjedočili velikom entuzijazmu i trudu udruga koje su se natjecale na 6. prvenstvu Hrvatske u gradnji suhozida - umijeća koje je već bilo gotovo zamrlo, a zahvaljujući kojima doživljava pravu renesansu i prenosi se mlađim generacijama.

Podsjećamo, umijeće gradnje suhozida na zajedničkoj nominaciji Hrvatske, Cipra, Francuske, Grčke, Italije, Slovenije, Španjolske i Švicarske uvrštena na reprezentativan popis nematerijalne baštine čovječanstva. Iako je danas izgubilo dobar dio ekonomske važnosti, suhozid nije prestao biti cijenjen kao simbol osobne vještine pojedinca, akumuliranog rada generacija graditelja i kulturnog kontinuiteta zajednice u cjelini.

Povodom obilježavanja dvadesete godišnjice Konvencije UNESCO-a o zaštiti nematerijalne kulturne baštine, Ministarstvo kulture i medija pridružilo se predstavljanju različitih aktivnosti vezanih uz očuvanje i promicanje nematerijalne kulturne baštine diljem Hrvatske, a u kojima Ministarstvo sudjeluje financiranjem putem Javnog poziva za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2023. godinu.

Galerija fotografija