Preskočite na glavni sadržaj

UO Thearte - Stage Solo

UO Thearte - Stage Solo
Online monodrama 'Stage Solo' projekt je redatelja Ivana Plazibate, dramaturginje Ivane Vuković i izvođača Matije Čigira. 'Stage Solo' se bavi se sjecištem kazališnog ovdje i sada te digitalnog bilo gdje i bilo kad.
Jimmy Ćorak i Johnny Brada, točno u podne, na sagorjevajućem pijesku divljeg Zapada, između rijeke Crvene i Bravo, u prvom redu do saloona, napokon, oči u oči, revolver u revolver. Trideset tri godine čekali su veličanstvenih oboje na ovaj sudbonosni susret koji neminovno završava u punokrvnom kaubojskom dvoboju. Shootist vs Shootist. "Tata, ovdje te zakon ne štiti", reče Jimmy. "Tata? Kako misliš tata?" neoprezno zastane Johnny.

A Jimmy...




Redatelj Ivan Plazibat: „Stage Solo“ je rad koji stoji između kazališta i filma. Sve što se ne bi usudili napraviti bilo u kazalištu, bilo na filmu u ovom radu postalo je ovdje određenje i pravilo. Od kazališta smo posudili metodu improvizacija, gustoću teksta i glumačke transformacije. Od filma smo posudili krupni kadar koji bilježi najmanju promjenu na glumačkom licu i realnost prirode u kojoj smo snimali. Nepredvidljivost i sloboda improvizacije koji smo imali u stvaranju postaju i bitna odlika samog „Stage Solo-a“ na kraju.
 
Dramaturginja Ivana Vuković: Video solo za glumca ili monodrama u video formatu dodatno otežava monodramsku formu jer oduzima ključan faktor za izvođača i autore, a to je publika. Publika je često, htjela ne-htjela, partner u glumačkoj igri, kako publika diše često utječe i na izvedbu samu. Eliminacijom faktora publike i mogućnosti manipuliranja izvođačkim i gledateljskim vremenom, zaista smo ogolili cijeli postupak na čisti izvođački solo, krupnim kadrom suzili izvođački prostor, a dugim kadrom, kontinuitetom, dokinuli montažu i ostavili glumca samog samo s kamerom i dvije cigarete. Koliko god je transformacija kazališnih postupaka u video format bila stresna i za materijal i za izvođača, toliko će biti izazovno prevesti digitalne postupke u analogni prostor crne kutije s izvedbom uživo i prisutnom publikom.
 
Autorski projekt
Redatelj: Ivan Plazibata
Dramaturginja: Ivana Vuković
Glumac: Matija Čigira
 
Kamera: Ante Cvitanović
Montaža slike i zvuka: Tihomir Vrbanec
Glazba: Saša Antić
Produkcija: UO Thearte
 
Projekt je razvijan na rezidenciji u Kući Klajn.
 
Projekt je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija RH kroz Javni poziv za programe razvoja novih kulturnih i edukativnih sadržaja i digitalne prilagodbe