Preskočite na glavni sadržaj

Umjetna inteligencija i virtualni svjetovi u novom ciklusu Dokukina KIC

Novi ciklus dokumentaraca u Dokukinu KIC (Preradovićeva 5) istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije (AI), kao i potencijal virtualnih svjetova u oblikovanju priča o stvarnosti s onu stranu distopijskog košmara. U okviru ciklusa bit će prikazano ukupno pet raznovrsnih filmova od četvrtka, 30. studenoga do nedjelje, 3. prosinca.
vrijeme: 30.11.2023. - 03.12.2023.
mjesto: Zagreb
url: https://dokukino.net/

Ciklus otvara politički triler o moći i društvenoj kontroli upisanoj u AI, ihuman. Redateljica Tonje Hessen Schei razgovara s najsjajnijim umovima u industriji AI-ja kako bi otkrila kako ta nevidljiva revolucija, ili “digitalna nuklearna bomba”, mijenja naše živote, misli, društvo i budućnost.

Film je na programu u četvrtak, 30. 11. u 19 sati, a nakon projekcije održat će se razgovor o neslućenim mogućnostima ali i tamnoj strani umjetne inteligencije uz poseban fokus na njezin utjecaj na svijet umjetnosti. U razgovoru će sudjelovati docent na Odsjeku za psihologiju FFZG-a, dizajner videoigara i 2D/3D umjetnik dr. sc. Blaž Rebernjak i kustos Feđa Gavrilović te u ulozi moderatora filmski kritičar i povjesničar Silvestar Mileta.

Na programu u petak, 1.12. u 19 sati i subotu, 2.12. u 21 sat je dobitnik posebnog priznanja žirija na ovogodišnjem izdanju Subversive Film Festivala: gejmerski dokumentarac o virtualizaciji naših života i simulacijskim čarima multiverzuma, Knit’s Island  koji potpisuju Ekiem Barbier, Guilhem Causse i Quentin L’helgoualc’h. Film vodi na virtualni otok u bespuću interneta na kojem gejmeri-redatelji konstruiraju dokumentarac koristeći se tehnikama karakterističnima za direktni film (sudioničko-promatrački odnos prema snimanom, kadar-protukadar, intervjui).

Prije subotnje projekcije Knit’s Islanda na programu je njemački dokumentarac koji daje zanimljiv pogled na robotsko-ljudske odnose. Hi, A.I. Ise Willinger. Možemo li uopće zamisliti suživot s umjetnom inteligencijom i, konkretno, humanoidnim robotima, posebice u intimnijim odnosima te što ono nosi sa sobom?

Nedjelja je rezervirana za Bijelo na bijelom Viere Čákanyove, zanimljivo antarktičkog videoputovanje na kojem redateljici društvo pravi umjetna inteligencija s kojom raspravlja o filmu i životu. Film se prikazuje u suradnji s KineDokom, a nakon projekcije održat će se razgovor s redateljicom (online) koji će voditi filmska kritičarka i voditeljica Dokukina Dina Pokrajac.

Ciklus će zatvoriti osebujan i provokativan film legendarnog Wernera Herzoga, Tko bi rekao: Fantazije umreženog svijeta, koji postavlja pitanje što sanja internet? Herzog donosi priču o virtualnom univerzumu od njegovih početaka do samih rubova podjednakom radoznalošću kao i za mnoge zakutke fizičkog svijeta. Ovaj “vijugavi filmski esej” na rasporedu je u nedjelju, 3.12. u 21 sat.