Preskočite na glavni sadržaj

Umag domaćin 13. savjetovanja za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj

U organizaciji Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, od 20. do 22. listopada u Hotelu Sol Garden Istra for Plava Laguna u Umagu održat će se 13. savjetovanje za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj – s međunarodnim sudjelovanjem koje će okupiti knjižničare iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Nizozemske i Švicarske.
vrijeme: 20.10.2021. - 22.10.2021.
mjesto: Umag
url: https://www.nsk.hr/

Savjetovanje za narodne knjižnice u Republici Hrvatskoj najveći je skup ove vrste u zemlji koji svake dvije godine u drugom gradu okuplja knjižničare narodnih knjižnica iz cijele Hrvatske kako bi razmijenili iskustva i raspravljali o značajnim temama za razvoj narodnih knjižnica te poboljšanje njihovih usluga. Ovogodišnja je tema Savjetovanja jačanje kulturne, obrazovne i društvene uloge narodnih knjižnica u globalnim kriznim situacijama, a u tri dna bit će održano više od 45 izlaganja. Svrha je Savjetovanja uputiti knjižnice na međusobno povezivanje u promijenjenim uvjetima uzrokovanima kriznim situacijama radi njihova razvoja u novome normalnom okruženju.
 
Savjetovanje će obuhvatiti i teme povezane s programom Godina čitanja koje provodi Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske kao i Knjižničarski filmski festival. U dvije panel rasprave govorit će se o promjenama u upravljačkoj i profesionalnoj strukturi Međunarodnog saveza knjižničarskih društva i ustanova (IFLA) te o novim podzakonskim aktima (standardima i pravilnicima).
 
U predvorju Hotela održat će se i izlagački program Skupa na kojem će se predstaviti tvrtke Primat Logistika, ProTrade Croatia i Crescat kao i hrvatski nakladnici Fraktura i Katarina Zrinski s najnovijim izdanjima koje će svi zainteresirani moći kupiti po prigodnim cijenama. U izlagačkom dijelu programa predstavlja se i Gradska knjižnica i čitaonica Fran Galović Koprivnica sa svojom mobilnom aplikacijom mKnjižnica.
 
Sudionici Savjetovanja u sklopu programa Skupa posjetit će Gradsku knjižnicu Umag koja je domaćin i suorganizator ovogodišnjeg Savjetovanja. Uz Gradsku knjižnicu Umag suorganizatori su Hrvatsko knjižničarsko društvo (Sekcija za narodne knjižnice) i Društvo bibliotekara Istre, a partneri Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Ljubljani (NUK) i Savez knjižničarskih društava Slovenije (ZBDS).
 
Skup se održava u sklopu programa Godina čitanja i uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a osim u fizičkom obliku u Umagu Skup će prijavljeni sudionici moći pratiti i online na YouTube kanalu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.