Preskočite na glavni sadržaj

Uloga medija u promicanju održivog razvoja na Mediteranu na konferenciji AMAN-a u Dubrovniku

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek sudjelovala je na Međunarodnoj konferenciji 'Održivi razvoj na Mediteranu – uloga medija' koja je u organizaciji HINA-e i AMAN-a (Saveza mediteranskih novinskih agencija) u Dubrovniku okupila čelne ljude novinskih agencija zemalja Sredozemlja te ekološke stručnjake s ciljem promicanja održivosti i razmjene dobrih praksi na području društveno odgovornog poslovanja i zaštite okoliša, posebno na području Mediterana.
vrijeme: 11.10.2022. -
mjesto: Dubrovnik
url: https://min-kulture.gov.hr/

„Ni pitanje očuvanja okoliša nije pošteđeno dezinformacija“, upozorila je ministrica Obuljen Koržinek u svom obraćanju na otvorenju konferencije te istaknula kako je stoga iznimno važna uloga medija u vjerodostojnom prenošenju rada znanstvenika na tom području.  "Suočeni smo s puno dezinformacija i kod pitanja očuvanja okoliša, s teorijama zavjere i onima koji negiraju rezultate znanstvenih istraživanja”, naglasila je ministrica podsjetivši kako takve vijesti ponekad imaju veći doseg nego one koje predstavljaju znanstveno utvrđene činjenice. Naglasila je važnost novinskih agencija i njihove suradnje na području Sredozemlja gdje je općenito potrebno više suradnje u svim sferama života. 

Ministrica je podsjetila i kako je Mediteran u povijesti bio područje s kojeg su dolazile inovacije, nova znanja i velika postignuća u kulturi, te izrazila uvjerenje kako i u ovom stoljeću može ponovno imati tu ulogu, pogotovo ako dođe do suradnje njegovog sjevera i juga.  „Iskreno se nadam da će ova konferencija rezultirati novom povezanošću po pitanju promišljanja održivosti na Mediteranu", naglasila je ministrica te dodala  kako javni mediji moraju biti glasnogovornici znanosti po pitanju klimatskih promjena i zaštite okoliša, što olakšava donošenje odluka vezano uz politike održivog razvoja. 

Ministrica se posebno osvrnula na ključnu aktivnost jačanja medijske pismenosti koja osposobljava građane da pronađu vjerodostojne informacije u suvremenom "oceanu dezinformacija". S tim u vezi podsjetila je da je Hrvatska dio europskih sredstava iz Programa oporavka i otpornosti odvojila za razvijanje mreže 'fact-checkera', sustava provjere činjenica. Ministarstvo kulture i medija će u tom projektu sudjelovati kao posrednik koji raspisuje natječaj, dok će sve ostalo vezano uz provođenje natječaja raditi neovisni regulator i prijavitelji na natječaj, najavila je ministrica ističući cilj tog projekta osigurati neovisne i profesionalne izvore informiranja o različitim temama. 
 
Konferenciju je otvorila ravnateljica Hine Branka Gabriela Vojvodić, a potom je dubrovački gradonačelnik Mato Franković okupljenima predstavio strateški projekt „Poštujmo Grad!“ Grada Dubrovnika i Turističke zajednice grada Dubrovnika koji donosi skup mjera i aktivnosti s ciljem smanjenja negativnih učinaka prekomjernog turizma koji bi Dubrovnik učinio primjerom dobre prakse održivosti i odgovornog turizma na Mediteranu.
 
Na panel raspravama sudjelovali su predstavnici novinskih agencija s Mediterana, okupljenih u udruženju AMAN te brojni stručnjaci s područja održivog poslovanja, razvoja, komunikacija, ekologije kao i drugi zainteresirani predstavnici medija. Na središnjem panelu bilo je riječi o postignućima i izazovima u području održivosti te o društvenoj odgovornosti tvrtki i medija, pa je tako novinar Hine Alen Kozina predstavio iskustva provedbe EU projekta „Zeleni plan za Mediteran“, a tom je prilikom predstavljen i novi portal Hine - Zelena Hrvatska koji donosi najnovije vijesti s područja ekologije, održivog razvoja, eko turizma, klimatskih promjena, znanosti i drugih relevantnih tema. 

Sutra, 12. listopada uslijedite će 30. opća skupština AMAN-a na kojoj će Hina preuzeti jednogodišnje predsjedanje tim savezom.

Galerija fotografija>>>