Preskočite na glavni sadržaj

Uključiva kultura: poruka o važnosti izvješćivanja o ranjivim skupinama

Uz poruku o iznimno važnoj ulozi novinarstva u senzibilizaciji društva, Matica hrvatska predstavila je rezultate dvogodišnjeg projekta 'Uključiva kultura - potpora socijalnoj inkluziji kroz kulturu putem Vijenca', koji je sa svojim partnerima Društvom za komunikacijsku i medijsku kulturu i udrugom Pragma provodila zahvaljujući sredstvima Europskog socijalnog fonda te Ministarstva kulture i medija RH ostvarenih putem poziva 'Mediji zajednice-potpora socijalnom uključivanju putem medija'.
vrijeme: 28.09.2022. -
mjesto: Zagreb
url: https://www.matica.hr/eu_projekt/

Na završnoj konferenciji za medije izaslanica ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija Jasna Vaniček-Fila je uz čestitke na uspješnoj provedbi projekta, kao i nagrađenim novinarima na priznanju Inkluzija, istaknula kako je novi program „Učinkoviti ljudski potencijali 2021.-2027.“ u završnoj fazi odobrenja Europske komisije.
 
Također je najavila i kako Ministarstvo kulture i medija u okvirima novog programa EU planira javni poziv usmjeren na unaprjeđenje medijske pismenosti pripadnika ranjivih skupina, kojim će se financirati jačanje kapaciteta stručnjaka u području medijske pismenosti te provođenje edukativnih aktivnosti razvoja medijske pismenosti namijenjenih ranjivim skupinama kao i široj javnosti te općenito aktivnosti podizanja javne svijesti o važnosti inkluzije.

Cilj projekta Uključiva kultura bio je doprinijeti unaprjeđenju kvalitete medijskog izvještavanja o ranjivim društvenim skupinama, prije svega edukacijom novinara i proizvodnjom medijskih sadržaja s naglaskom na socijalnu uključenost kroz kulturu. U njegovim okvirima nastao je i priručnik za novinare „Izvješćivanje o ranjivim skupinama“ koji su predstavili glavni urednik Vijenca i voditelj projekta Goran Galić te urednici Boris Beck, Danijel Labaš, Igor Kanižaj i Nedjeljko Marković. Tom su prilikom dodijeljene nagrade „Inkluzija“ za novinarska postignuća Anđeli Vidović, Klari Jakobović i Andriji Tunjiću, a zadovoljstvo rezultatima projekta izrazio je i predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran.

Ovoga je mjeseca izašao i 44. – posljednji broj Inkluzije, specijalnog priloga časopisa Vijenac za promicanje socijalne uključenosti koji je bio sastavni dio ovoga projekta. Tijekom dvije godine Inkluzije na ukupno 352 stranice novinskog formata objavljeno je 263 članka, kroz koje se predstavilo dvadeset vrsnih novinara, predvođenih urednikom Borisom Beckom, koji su sada specijalizirani i certificirani za ovaj tip novinarstva. U okviru projekta održano je i dvanaest cjelodnevnih edukacija za novinare, okrugli stol, webinari i druge aktivnosti.
 
Galerija fotografija>>>