Preskočite na glavni sadržaj

Udruženim snagama 'Film u bolnici' još dostupniji hospitaliziranoj djeci i mladima

Edita Bilaver, predsjednica udruge 'Djeca susreću umjetnost' koja je pred 10 godina unutar programa 'Sedmi kontinent' pokrenula projekt 'Film u bolnici' te ga s partnerima razvila do europske razine, u Cataniji na Siciliji sudjelovala je u demonstraciji metode osiguravanja dostupnosti vrijednog filmskog sadržaja djeci i mladima u bolnicama u organizaciji talijanskih projektnih partnera Il Nuovo Fantarca.
vrijeme: 16.10.2023. -
mjesto: Italija

Radi se o potrebi za povećanjem dostupnosti vrijednog i pomno kuriranog filmskog sadržaja dostupnog hospitaliziranoj djeci i mladima kroz projekt Film u bolnici, odnosno kroz njegovu europsku inačicu — Film in Hospital. Filmovi su dostupni kroz nacionalne online platforme, u Hrvatskoj kroz filmubolnici.org, no česti problem u mnogim europskim zemljama je nedostatak odgovarajuće infrastrukture u bolnicama — od stabilnog interneta pa sve do uređaja za reprodukciju sadržaja.
 
Kako bi se pronašla rješenja za prepoznati problem na razini Italije, talijanski projektni partneri su predstavili europski projekt Film in hospital ravnateljima bolnica na Siciliji, voditeljima programa Škola u bolnici te članovima Rotary klubova. Rotary Foundation i 20 Rotary klubova u Italiji su udružili snage te prikupljaju sredstva kako bi ovaj program bio dostupan djeci i mladima u svim bolnicama i zdravstvenim strukturama na Siciliji na način da će prikupljenim sredstvima osigurati tablete i stabilne internet veze, a kao volonteri će obilaziti bolničke odjele i djeci pomagati da pristupe talijanskoj platformi cinemainospedale.it.
 
Film u bolnici obilježava 10. godišnjicu donošenja filmske magije hospitaliziranoj djeci i mladima te se nadamo skorom poboljšanju infrastrukture u bolnicama diljem Hrvatske kako bi sva hospitalizirana djeca i mladi bili i na ovaj način podržani u svom procesu oporavka te kako bi sjajno kurirani fond filmova bio svima i dostupan.
 
Znajući koji utjecaj umjetnost i kultura imaju na cjelokupno ozdravljenje, ponosni smo što zajedničkim radom široke mreže partnera imamo priliku doprinijeti ozdravljenju djece i mladih kako u bolnicama diljem Hrvatske, tako i diljem cijele Europe.
— Edita Bilaver, pokretačica projekta Film u bolnici i predsjednica udruge Djeca susreću umjetnosti
 
Projekt sufinanciraju MEDIA potprogram, Ministarstvo kulture i medija, HAVC — Hrvatski audiovizualni centar, Grad Zagreb i Ured za udruge.
 
Udruga Djeca susreću umjetnost od 2012. aktivno mari o filmskoj pismenosti djece i mladih.
 
Na omiljenom filmskom kontinentu za djecu svoj će kutak pronaći brojni mališani, za koje Sedmi kontinent i po izlasku iz bolnice priprema brojne zanimljive sadržaje. Jer čaroban svijet sedme umjetnosti za svakoga nudi uvijek ponešto!