Preskočite na glavni sadržaj

Udruga SKUP predstavlja internetsku stranicu 'Kultura pamćenja – Cetinska krajina'

Udruga SKUP predstavlja internetsku stranicu 'Kultura pamćenja – Cetinska krajina'
Udruga SKUP se kroz svoj godišnji program 'Kultura u zaleđu' u 2023. godini bavila istraživanjem i mapiranjem arhitektonske i spomeničke baštine u Cetinskoj krajini a rezultati istraživanja i prikupljeni materijali objavljeni su na internetskoj stranici 'Kultura pamćenja - Cetinska krajina'.
Projekt se provodio prvenstveno kroz opus trojice istaknutih arhitekata poslijeratnog perioda: Bernarda Bernardija koji je autor nacrta obnove crkve Gospe Sinjske; Vuke Bombardellija autora dvaju značajnih spomenika na području Cetinske krajine - Spomenika palim borcima u Košutama i spomenika Palim borcima Prvog splitskog partizanskog odreda u Ruduši kod Sinja. Treći bitni autor je Lavoslav Horvat - autor projekta tvornice Dalmatinka, nekoliko stambenih zgrada na području Sinja; nekadašnjeg restorana Dalmacija u Sinju i hidroelektrane Orlovac u Rudi kraj Sinja, sinjskog bazena i prijeratnog skloništa „Umberto Girometta“ na Kamešnici.
 
Rezultati istraživanja i prikupljeni materijali objavljeni su na stranici: https://pamcenje-ck.com/.
 
Cilj ovog projekta je istražiti, prezentirati i valorizirati arhitektonsku i spomeničku baštinu druge polovice 20. stoljeća u sinjskom kraju te definirati elemente identifikacije lokalnog stanovništva s određenim segmentima te baštine. Projekt je namijenjen poticanju zajednice na praćenje i sudjelovanje u programima istraživanja povijesti grada i njenim povezivanjem sa suvremenim kontekstom.
 
Sadržaj stranice će se nadograđivati istraživanjem i drugih važnih spomeničkih i arhitektonskih rješenja na području Cetinske krajine.
 
Ovim putem iz udruge SKUP pozivaju sve sugrađane da „zavire“ na stranicu i pogledaju teme kojima su se dosad bavili, a ako i sami imaju fotografije ili dokumente vezane uz tamo nabrojene objekte, mogu ih poslati na udruga.skup.sinj@gmail.com
 
Projekt je realiziran uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Realizacija se odvija u sklopu SKUP-ova programa ‘Kultura u zaleđu’ koji se financira iz sredstava podrške Zaklade ‘Kultura nova’ za razvoj produkcije i/ili distribucije umjetničkih radova, djela i projekata.