Preskočite na glavni sadržaj

Udruga Filmaktiv obilježava 20 godina postojanja uz dvodnevni program

Udruga Filmaktiv već 20 godina postoji i uspješno djeluje na riječkoj (i regionalnoj) filmskoj i kulturnoj sceni. Kako bi proslavili ovaj značajni jubilej, pripremili su dvodnevni program, 3. i 4. svibnja, kojim će pokušati ukratko obuhvatiti bogata dva desetljeća stvaranja, edukacija i suradnji.
vrijeme: 03.05.2024. - 04.05.2024.
mjesto: Rijeka
url: https://filmaktiv.org/

Organizatori poručuju:
 
Proslava će se održati u prepoznatljivim prostorima Filodrammatice i Art-kina, a posjetitelje očekuju: projekcije filmova u našoj produkciji, izložba plakata koji će nas provesti kroz posljednjih 20 godina, projekcije radioničkih filmova nastalih u sklopu naših edukacija, kao i projekcije knjižnih foršpana - trailera za književna djela.
 
Pripremili smo i jednu premijeru - redateljica Barbara Babačić predstavlja “Srebrne”, dokumentarni film koji prati skupinu žena u bolivijskim rudničkim predjelima, koje prebiru ostatke od rudara u već iscrpljenoj planini. One nemaju pristup rudniku i čekaju da rudari izbace svoje rude, da zadruge uzmu vrijedne kovine, a one počiste za njima i od smeća koji ostaje slažu minerale i kovine koje bi mogle unovčiti. Premijera “Srebrnih” je u petak, 3. svibnja u 21:00h u Art-kinu.

 
PROGRAM DVODNEVNE PROSLAVE:
 
Petak, 3. svibnja
 
Filodrammatica
11:00 - "Film svima svugdje" - OŠ Brajda (1.-4. razredi)
 
Art-kino
20:00 - Otvorenje + projekcija filma "Delta" (r. Marin Lukanović, 2015.) - 26 minuta
21:00 - PREMIJERA filma "Srebrne" (r. Barbara Babačić, 2024.) - 26 minuta + razgovor s redateljicom
 
Subota, 4. svibnja
 
Filodrammatica
 
18:00 - Otvorenje izložbe plakata naših filmova, festivala, edukacija i projekcija kroz 20 godina, kratki filmovi s radionica Reci pa ispeci, Ulična oaza, Otoci, Stop animacija, Nova škola dokumentarnog filma; knjižni foršpani (galerija)
19:00 - Projekcija kratkih filmova “Martin Torpedo”, “Drmun je naš” i “In medias res” - 47 minuta (dvorana)
20:00 - Projekcija filma "Plenumovi" (Marta Batinić, Sanja Kapidžić, Ana Jurčić, 2015.) - 72 minute. Ovom ćemo se projekcijom prisjetiti nedavno preminule, drage Sanje Kapidžić.
Druženje i party
 
O udruzi Filmaktiv:
 
Udruga Filmaktiv osnovana je 2004. godine s ciljem promicanja filmske kulture, poticanja filmskog stvaralaštva te edukacije mladih o filmskoj umjetnosti. Tijekom dvadeset godina postojanja, Filmaktiv je organizirao brojne projekcije, radionice, festivale te podržao mnoge mlade filmaše u razvoju njihovih kreativnih ideja.