Preskočite na glavni sadržaj

U Zagrebu započeo program 'Neka cijeli svijet suncokreta' posvećen osobama sa sindromom Down

U Zagrebu započeo program 'Neka cijeli svijet suncokreta' posvećen osobama sa sindromom Down
Od listopada 2022. do rujna 2023. godine Otvoreni likovni pogon u suradnji s partnerima KGZ Knjižnicom Gajnice i Udrugom za sindrom Down - Zagreb po prvi puta provodi program u čijem su fokusu osobe s Down sindromom. Projekt 'Neka cijeli svijet suncokreta' održava se u okviru programske linije OLP - Laboratorij Gajnice, a sve programske aktivnosti mogu se pratiti putem mrežnih stranica programa https://olplab.home.blog/ i na Facebooku stranici Laboratorij Gajnice.
vrijeme: 15.11.2022. -
mjesto: Zagreb
url: http://www.otvorenilikovnipogon.org/
Kroz ciklus radionica koje će voditi oblikovateljica nakita Smiljka Franjić te ilustrator i multimedijalni umjetnik Zdenko Bašić, uz asistenciju stručnog osoblja, pružit će im se resursi i podrška da se izraze i predstave kroz likovne radove nadahnute literaturom iz fonda Knjižnice. Radionice će se odviti u Knjižnici Gajnice u Meksičkoj 6 a pratiti će ih program tribina, intervjua, izložba i film kojima je cilj lokalnu zajednicu zagrebačke četvrti Podsused-Vrapče ali i širu javnost senzibilizirati za potrebe osoba s Down sindromom i doprinijeti njihovoj integraciji u društvo.

15. studenoga održana i prva radionica na temu „Ljubav prema gradu“ koju je vodila oblikovateljica umjetničkog nakita i samostalna umjetnica Smiljka Franjić. Više o radionici

U utorak, 22. studenog 2022., s početkom u 18 sati mr.sc. Dinka Vuković, dipl. ing., u knjižnici će održati predavanje “Kako uče djeca sa sindromom Down?”. Predavanje je namijenjeno svim zainteresiranima, posebice roditeljima, stručnim suradnicima, učiteljima, pomoćnicima u nastavi, odgojiteljima i ostalima koji rade s djecom s teškoćama u razvoju. Opširnije 

Sve se programske aktivnosti mogu pratiti putem mrežnih stranica programa https://olplab.home.blog/ i na Facebooku, na stranici Laboratorij Gajnice.

U ovom se programu, kroz rad s osobama sa sindromom Down lokalnu zajednicu u četvrti želi upoznati s njihovim potrebama i mogućnostima, povezati ih međusobno te tako zajednicu učiniti inkluzivnijom.

Programski tim:
Maša Štrbac - voditeljica programa (Otvoreni likovni pogon)
Natalija Belošević - organizatorica tribina, posrednica u animiranju korisnika/ca te u organizaciji volontera (Udruga za sindrom Down -Zagreb)
Ana Marija Malbašić, Zvjezdana Balić, Lucija Lokin - povezivanje korisnika/ca sa knjižničnim fondom, logistička podrška u organiziranju aktivnosti u prostoru knjižnice (KGZ Knjižnica Gajnice)

Program podržava Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.
Autor logotipa je Zdenko Bašić, prema likovnom predlošku kojeg je napravila Sara iz Udruga za sindrom Down-Zagreb.