Preskočite na glavni sadržaj

U Zadru se održava Matičina Ljetna škola hrvatskoga folklora

​Hrvatska matica iseljenika organizira Ljetnu školu hrvatskog folklora u Zadru. Desetodnevni program Jadranske zone započeo je 4. kolovoza i traje do 13. kolovoza 2022. 
vrijeme: 04.08.2022. - 13.08.2022.
mjesto: Zadar
url: https://matis.hr/
Više od 60 seminaraca, sudionika Ljetne škole povezala je ljubav prema hrvatskoj tradicijskoj kulturi i folkloru i sudjeluju u tri grupe: ples, tambure i tradicijska glazbala  i uče pjesme i plesove jadranskog područja uz teorijska predavanja o razvoju etnokoreologije, narodnoj plesnoj kulturi, narodnim nošnjama i dr.
Glavni cilj ovog stručno-znanstvenog programa je očuvanje autohtonosti i izvornosti u području glazbeno-scenske izvedbene umjetnosti, jer ples, pjesma i glazba su najprivlačniji i najčešće izvođeni dio hrvatske narodne umjetnosti, pogotovo kad je riječ o kulturno-umjetničkom djelovanju Hrvata izvan RH koji za izražavanje svoje pripadnosti hrvatskom nacionalnom biću najčešće odabiru neki od segmenata folklora. Glavni voditelj škole je Andrija Ivančan koji vodi i Ples, Tibor Bun, voditelj tamburaške sekcije te Vjekoslav Martinić koji vodi tradicijska glazbala. Gost predavač je maestro Siniša Leopold, a program predaju vrsni folklorni stručnjaci i renomirani istraživači i čuvari hrvatske narodne kulture: Tonči i Marica Tadin, Vidoslav Bagur, Nenad Milin, Darim Kremenić, prof. dr. Goran Oreb, Katarina Horvatović i Kristina Benko Markovica.
Ovogodišnji seminarci dolaze skoro sa svih kontinenata: imamo predstavnike Sjeverne i Južne Amerike, polaznike iz Njemačke, Švedske, Austrije, Rumunjske, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Srbije i iz raznih krajeva Lijepe Naše. 
Opširnije