Preskočite na glavni sadržaj

U Vukovaru otvorena izložba o Jeanu Michelu Nicolieru i Thomasu Crowleyu

U Gradskom muzeju Vukovaru u četvrtak je u povodu obilježavanja 32. godišnjice vukovarske tragedije u Domovinskom ratu otvorena izložba Muzeja Domovinskog rata u Splitu "Heroji u ratu - hrvatski ponos u miru Jean-Michel Nicolier i Thomas Crowley".
vrijeme: 16.11.2023. - 20.11.2023.
mjesto: Vukovar
url: http://www.muzej-vukovar.hr/
Po riječima ravnatelja Muzeja Domovinskog rata u Splitu Mateja Gabrila, izložba je zamišljena kao kombinacija edukativnih panoa, fotografija i video uratka ratnog puta Jean-Michela Nicoliera i Thomasa Crowleyja, francuskog i irskog dragovoljca Domovinskog rata, a prošle godine bila je postavljena u Splitu.
"Jedan je bio Francuz, a drugi Irac koji Hrvatsku nisu poznavali ranije, ali im to nije smetalo da dođu među nas i polože svoje živote za hrvatsku neovisnost i samostalnost", kazao je Gabrilo dodajući kako je izložba u Vukovaru postavljena na prijedlog Udruge hrvatskih branitelja "Heroji Osijeka".

Kustosica Muzeja Domovinskog rata u Splitu i autorica izložbe Petra Šimić najavila je da će iduće godine splitski muzej postaviti izložbu koja će biti posvećena svim stranim dragovoljcima u Hrvatskoj.

Prema podacima Udruge stranih dragovoljaca Domovinskog rata, u redovima Hrvatske vojske i Hrvatskog vijeća obrane ratovalo je više od 550 stranih dragovoljaca pristiglih iz čak 40 država, a najveći broj iz Velike Britanije, Irske, Francuske, Njemačke, Nizozemske i Mađarske. Više od 90 ih je poginulo dok je ranjeno više stotina stranih dragovoljaca.
Jean Michel Nicolier ubijen je na Ovčari kod Vukovara, 20. studenoga 1991., a Thomas Crowley poginuo je 10. lipnja 1995. na južnom bojištu.

Izložbu je u Gradskom muzeju Vukovar moguće pogledati do 20. studenoga.

Izvor: Hina