Preskočite na glavni sadržaj

U Varaždinu održana edukativna radionica o problematici strateških tužbi protiv javnog sudjelovanja – SLAPP tužbi

Ministarstvo kulture i medija RH nastavlja s održavanjem edukativnih radionica o problematici strateških tužbi usmjerenih protiv javnog sudjelovanja - SLAPP tužbi s kojima se suočava medijski sektor, pa je tako 12. listopada radionica u Regionalnom centru Pravosudne akademije u Varaždinu okupila brojne predstavnike hrvatskog pravosuđa i medija.
vrijeme: 12.10.2022. -
mjesto: Varaždin
url: https://min-kulture.gov.hr/

Problem zlouporabe strateških – SLAPP tužbi prepoznat je u cijeloj Europskoj uniji te je Europska komisija 27. travnja 2022. objavila prijedlog Direktive o zaštiti osoba uključenih u javno sudjelovanje od očito neosnovanih ili zlonamjernih sudskih postupaka („strateške tužbe protiv javnog sudjelovanja“) i preporuke državama članicama o SLAPP tužbama, koje podrazumijevaju aktivnosti i edukacije, koje smo u Hrvatskoj, ne čekajući prijedlog Direktive, počeli provoditi još u srpnju prošle godine.
 
Ravnateljica Uprave za medije i razvoj kulturnih i kreativnih industrija i moderatorica radionica Jasna Vaniček-Fila istaknula je kako je Republika Hrvatska osnivanjem Stručne radne skupine Ministarstva kulture i medija i održavanjem niza okruglih stolova i edukativnih radionica u Zagrebu, a zatim i u Splitu, Osijeku te sada u Varaždinu, među prvim državama članicama EU koje su se sustavno počela baviti problematikom SLAPP tužbi.
 
Podsjetila je da je MKM u Radnoj skupini radi suzbijanja SLAPP-a, okupilo predstavnike novinara, nakladnika, strukovnih udruga – HND-a i SNH-a, Pravosudne akademije, Hrvatske odvjetničke komore, akademske zajednice, Ureda pučke pravobraniteljice te Ministarstva pravosuđa i uprave i resornog Ministarstva kulture i medija i pokrenulo dijalog u stručnoj i općoj javnosti te razmjenu znanja i iskustava kako bi se pronašao učinkovit način za sprječavanje takvih tužbi.
 
„Već više od godinu dana radimo na tome i mislim da smo napravili stanoviti napredak”, rekla je Vaniček-Fila te istaknula kako je zaključeno da je za sprječavanje i suzbijanje tužbi, koje obično dolaze s pozicija moćnih pojedinaca ili subjekata u društvu ne bi li zaustavili pisanje i govor o temama od javnog interesa, važno i ujednačavanje sudske prakse te zajednička edukacija i sudaca i aktera.
 
Ministarstvo kulture i medija namjerava u novi Zakon o medijima implementirati mehanizam za rano prepoznavanje i odbacivanje SLAPP tužbi
 
„Bitno je reći kako je nakon okruglih stolova i radionica Ministarstvo kulture i medija u izradi novog Zakona o medijima i namjera nam je u taj novi zakon implementirati mehanizam za rano prepoznavanje i odbacivanje takvih tužbi”, rekla je Vaniček-Fila.
 
Izvanredna profesorica s Pravnog fakulteta u Zagrebu i članica Radne skupine MKM Romana Matanovac Vučković istaknula je kako vjeruje da se takve tužbe mogu suzbiti pravilnom primjenom prava.
 
„Legislativa je jedan dio borbe protiv SLAPP tužbi, a ovakve radionice tome služe u velikoj mjeri na način da pravilnom primjenom prava i brigom o tome da već postojećim pravnim sredstvima koje imamo suzbijemo ponašanja koja se karakteriziraju kao zloporaba prava jer te institute već imamo u našem zakonodavstvu”, rekla je Matanovac Vučković.
 
Uzevši u obzir činjenicu da, kako se i navodi u kontekstu prijedloga Direktive EU, trenutačno nijedna država članica nema posebne zaštitne mjere protiv takvih postupaka, a ne postoje niti pravila za rješavanje SLAPP-a na razini Europske unije, kao niti usvojena jasna definicija SLAPP tužbi,  prof. Matanovac Vučković naglasila je da treba dobro promisliti i tome metodološki pravilno pristupiti.
 
„Da bismo sačuvali pravo na pristup sudu i pravo na tužbu, a istodobno odvratili od zloporabe toga prava, moramo ostvariti pravilan balans, a jedan dio ostvarivanja tog balansa je ispravna definicija SLAPP tužbe, one tužbe koja podrazumijeva zloporabu prava”, zaključila je Matanovac Vučković.
 
Radionicu su svojim izlaganjima predvodili izv. prof. dr. sc. Hrvoje Lisičar s Pravnog fakulteta u Zagrebu, ujedno i član Radne skupine MKM, član Odbora stručnjaka za SLAPP te Odbora stručnjaka za integritet internetskih informacija Vijeća Europe, zatim izv. prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković s Pravnog fakulteta u Zagrebu te predstavnik Sindikata novinara Hrvatske Dušan Miljuš, oboje također članovi Radne skupine MKM. U raspravi su sudjelovali predsjednik Županijskog suda u Varaždinu Zdravko Pintarić, suci Županijskog suda u Varaždinu Tatjana Ledinšćak-Babić, Tomislav Brđanović, Igor Pavlic, Amalija Švegović, sutkinja Općinskog suda u Čakovcu Nataša Miletić, predsjednik Županijskog suda u Bjelovaru Goran Milaković, viša sudska savjetnica Općinskog suda u Bjelovaru Anita Zelda, glavni urednik 24sata Ivan Buča i član RS MKM, predstavnici Ministarstva pravosuđa i uprave  i Ministarstva kulture i medija, članovi Radne skupine MKM te glavni urednici i novinari nacionalnih, regionalnih i lokalnih medija.
 
MKM/HINA

Galerija fotografija>>>