Preskočite na glavni sadržaj

U Sisku otvorena donatorska izložba Alema Biočića

U sisačkoj Gradskoj galeriji Striegl otvorena je u utorak izložba akademskog slikara Alema Biočića, koji je izložio 14 ulja na platnu velikog formata, odnosno cjeloviti opus pod nazivom 'Slutnje i nemiri', a taj je prvi put javnosti predstavljeni opus darovao toj galeriji. 
vrijeme: 22.11.2022. -
mjesto: Sisak
url: https://galerija-striegl.hr/

Na otvorenju je o izloženim radovima govorila ravnateljica galerije Alma Trauber. Spomenula je kako je to rijedak slučaj da se sačuva ciklus kao cjelina, jer umjetnici obično prodaju pojedinačne radove privatnim galerijama, što im umanjuje cjelovitost i vrijednost. 
Izloženi radovi nastali su u vrijeme Biočićevog rada u sklopu Majstorske radionice Nikole Reisera i Ljube Ivančića u razdoblju od 1983. i 1985. godine, netom nakon što je diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi Vasilija Jordana. 
"Ovaj ciklus je izravno svjedočanstvo onog najosjetljivijeg razdoblja u životu svakog umjetnika, kada sva stečena akademska znanja i iskustva moraju pretočiti i artikulirati u vlastiti govor. Istovremeno, koliko god je to vrijeme traženja , istraživanja, eksperimentiranja, to je i vrijeme apsolutne slobode i beskompromisnosti", rekla je Traubar.
U slučaju Alema Biočića, istaknula je, tu su vidljivi svi aspekti njegovog budućeg rada, jer kompozicija prostora i osnovnih elemenata slikarskog jezika, koje je stvorio u tom razdoblju, nastavljaju se, u različitim varijacijama, kroz cijeli njegov opus.
Alem Biočić je rođen u Virovitici 10. studenoga 1958. godine. U Sisak, gdje završava osnovno školovanje i Gimnaziju, doselio je 1964. godine. Akademiju likovnih umjetnosti (ALU) u Zagrebu upisao je 1979. godine. U klasu profesora Vasilija Josipa Jordana upisuje se u trećoj godini studija. Svoja znanja na ALU prenosili su mu među ostalima i profesori Dalibor Parać, Ivo Friščić, Ferdinand Kulmer, Zlatko Kauzlarić-Atač, Matko Peić i drugi istaknuti hrvatski slikari. Nakon završene Akademije primljen je u Majstorsku radionicu koju su vodili profesori Ljubo Ivančić  i Nikola Reiser.
Nakon nekoliko samostalnih izložbi primljen je 1986. u članstvo Zajednice umjetnika Hrvatske kao samostalni umjetnik. Godine 1989. prekida status slobodnog umjetnika i zapošljava se kao profesor likovne kulture u Osnovnoj školi Braće Ribara u Sisku.
Uz slikarstvo bavi se ilustracijom knjiga i časopisa, a dosad je ilustrirao 14 knjiga. Objavio je dvije grafičke mape u klasičnim grafičkim tehnikama visokog i dubokog tiska s motivima grada Siska. Godine 2006. objavljen mu je strip "Urota Zrinsko-frankopanska".  Autor je desetak naslovnica CD-a bajki za djecu. 
Sisačkoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa darovao je Križni put koji je postavljen u kapelici Svetog Vinka sisačke Opće bolnice dr. Ivo Pedišić.
Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika, te sudionik osam likovnih kolonija. izlagao je na 23 samostalne i 35 skupnih izložbi.
 
Izvor: Hina